NEOGRANIČENO BEZOBRAZNO! VIP mu traži 55.000 za poruke ka NEPOSTOJEĆIM BROJEVIMA
VIP je korsniku Draganu Periću naplatio 3.331 SMS poruku i to kao međunarodni saobraćaj, iako se ispostavilo da brojevi u tom formatu ne postoje ni kod jednog operatera u svetu. Odbijaju da mu dostave
dokaze da li su i kome te poruke isporučene


Dragan Perić iz Beograda podneo je tužbu protiv kompanije VIP jer su mu naplatili 3.331 SMS poruku ka brojevima koji su, ispostavilo se, nepostojeći. Da zlo bude veće, te poruke tarifirane su kao međunarodni saobraćaj, te je operator Perića zadužio za 55.000 dinara.
- Imam ukupno četiri broja kod VIP-a. Za svaki sam potpisao poseban ugovor, u različito vreme i
svi su vezani za NEO tarifu, koja podrazumeva neograničen broj poruka i minuta ka svim mrežama.
Došlo je do neke greške u telefonu i on mi je poslao poruke na oko tri hiljade brojeva, ali je ispred svakog dodao po jednu nulu. VIP je to tarifirao kao međunarodne brojeve i svaku poruku mi je tako i naplatio - priča Perić za Zaštitnik potrošača.

Kako kaže, to mu je bilo sumnjivo, jer uprkos dodatnoj nuli ispred svakog broja, ti brojevi su bili isuviše
kratki (imali su sedam, odnosno osam cifara) da bi sadržali sve što treba da ima neki inostrani broj.

- Poslao sam VIP-u prigovor, ali mi je odbijen. Nakon toga, nasumično sam izabrao nekoliko brojeva sa tog listinga i poslao poruke sa MTS kartice. Stiglo mi je obaveštenje da je nemoguće poslati te poruke i nisu mi bile naplaćene. Namerno sam uložio prigovor MTS-u jer me je interesovalo kakvo ću objašnjenje da dobijem. Odgovorili su mi da je reč o nepotpunim brojevima, da nisu u ispravnom formatu i da je zato nemoguće isporučivanje poruka na njih. Sastavio sam sa advokatom i drugi prigovor VIP-u i priložio im odgovor MTS-a, ali opet ništa -kaže naš sagovornik.
Zatim je pozvao sa VIP-ovog broja nekoliko tih spornih brojeva, ali je dobio obaveštenje da su nepostojeći, iako je dobio obaveštenje da su im poruke uredno dostavljane.
Dragan Perić je u više navrata od VIP-a zahtevao da mu dostave spisak kojim to operaterima u inostranstvu pripadaju brojevi na koje su poruke poslate, kao i da li sa tim operaterima imaju ugovor o saradnji. Naime,
da bi sa nekog broj bilo moguće poslati poruku, neophodno je da su oni u skladu sa takozvanim ITU preporukama, odnosno da svaki broj ima ispravan kod mobilne mreže, kao i da pripadaju nekom od stranih operatora kojima su navodno isporučene SMS poruke.

Traženu dokumentaciju VIP nikada nije dostavio Periću.
Nakon toga, Draganu Periću je blokiran odlazni saobraćaj i to sa svih brojeva koje ima u VIP-u,
bez obzira što je za svaki potpisao zaseban ugovor.

- Blokirali su mi odlazni saobraćaj sa svih brojeva telefona, iako je problematičan račun za samo jedan.
Tražio sam da mi razdvoje račune, ali oni to odbijaju. Ja svakako plaćam za svaki posebno, ali njih to nije briga, već objedinjuju sve ugovore koji su na jedno ime i adresu. Zbog svega toga, žalio sam se i RATEL-u i Tržišnoj inspekciji, ali nije bilo nikakve reakcije. Pitam se da li su oni toliko moćni da mogu da rade šta hoće, jer u tome što oni rade, kako su mi objasnili stručnjaci, osim što krše Zakon o zaštiti potrošača, ima i elemenata krivičnog dela prevare - poručuje naš sagovornik.

On dodaje da za ostale brojeve koje ima uredno stiže poruka zahvalnosti kada uplati račun, ali uprkos tome, oni su mu blokirani jer ih vezuju za sporan broj sa računom od 55.000 dinara.
"Pitam se da li su oni toliko moćni da mogu da rade šta hoće, jer, kako su mi objasnili stručnjaci,
osim što krše Zakon o zaštiti potrošača, ima i elemenata krivičnog dela prevare." - kaze Peric.


Izvor: informer.rs

❮ Nazad