DA LI STE ZNALI KOLIKO JE KAFA VAŽNA? Kafa je broj jedan napitak po količini antioksidanasa
Kao dugogodišnjeg i svakodnevnog uživaoca dobre domaće kafe, veoma su me obradovala nova naučna istraživanja koja potvrđuju da kafa ima mnogo antioksidanasa. Impresivna količina moćnih antioksidanasa pronađena je u kafi. Ozbiljne studije pokazuju da kafa ima više antioksidanasa nego mnoge grupe hrane

U norveškim i finskim studijama koje se ozbiljno bave zdravom ishranom utvrđeno je da ako popijemo 2
do 4 šoljice kafe, najviše antioksidanasa, i to do 64% unosimo kroz kafu. Pored toga, objavljene su i studije Italije, Francuske, Japana i Španije koje su donele slične rezultate.

Istraživanja su pokazala da je kafa broj jedan izvor antiosidansa među napicima, jer sirova kafa sadrži hlorogensku kiselinu koja je najmoćniji antioksindans i to kafi obezbeđuje visoke preporuke u ljudskoj ishrani. Ako razmišljate o zdravoj i pravilnoj ishrani sebe i svoje porodice, ako želite da živite na zdrav način ili primenjujete zdrave stilove života, odnedavno je na našem tržištu pravi izbor, novi, jedinstveni proizvod.
Doncafe Green active kafa obogaćena je sa 3% prirodnog ekstrakta sirove kafe i zahvaljujući tome ima čak 30% više antioksidanasa od svih drugih tradicionalnih kafa na domaćem tržištu,pri cemu ukus kafe ostaje nepromenjen.
Antioksidansi su važni, jer čuvaju naše zdravlje. Svakodnevno se bore sa slobodnim radikalima i stalnim fiziološkim oksidativnim stresom.
Istraživači su sigurni da  oksidativni stres vodi ka mnogim hroničnim bolestima. Oksidisans LDL holesterol je genetski okidač. Faktori rizika su pušenje, prekomerna telesna težina, metabolički sindrom, šećerna bolest, premalo fizičke aktivnosti, način ishrane, psihički i emotivni stres. Ako ste hronično umorni, bezvoljni, jedete neredovno, ulazite u depresivne faze, imate večerenje napade gladi sigurno da vaše telo trpi oksidativni stres.
Naše telo je programirano da se izbori i neutrališe određenu količinu slobodnih radikala, ali dodatni problem stvara ubrzani način života. Zbog takvog stila života slobodni radikali se stvaraju u većoj količini i telo nije u stanju samo da se izbori. Zato su antioksidansi neophodan saveznik u borbi za zdravije navike. Antioksidansi stabilizuju i sprečavaju pokretanje oksidativnog stresa na tri nivoa.Prvo, onemogućavaju stvaranje novih slobodnih radikala, bore se i neutrališu već postojeće, i popravljaju nastala oštećenja zbog slobodnih radikala.
Kada govorimo o antioksidansima i ishrani, najčešće pominjemo voće ili povrće, a zaboravljamo na napitke. Tu se opet vraćamo kafi, jer je ona  odličan izvor antioksidanasa i ima mnogo veći antioksidativni potencijal od crnog i zelenog čaja, kao i kakaa, koji su uobičajeno smatrani zdravim napicima.
Uživali smo u kafi, osećali zadovoljstvo, ali često ono „grešno“, jer je kafu neopravdano pratio takav glas... Da se kafa suočavala sa brojnim zabludama, pokazuju sva ova najnovija istraživanja i dokazuju nam koliko je kafa značajan napitak, veoma važan u ljudskoj ishrani.

Branka Mirković, nutricionistkinja

Izvor: informer.rs

 


❮ Nazad