VELIKA AKCIJA POLICIJE: Uhapšeno 27 osoba, medju njima zaposleni u bolnici oštetili budžet za 1,2 miliona €
Policija danas uhapsila 27 osoba i podnela čak 102 krivične prijave

U VIŠE odvojenih akcija pripadnici MUP su uhapsili 27 osoba i podneli čak 102 krivične prijave, zbog sumnje da su koruptivnim krivičnim i delima iz oblasti finansijskog kriminala oštetile budžet Srbije, firme i građane za više od 1,2 miliona evra. Akcije su sprovedene na teritoriji Beograda, Aleksinca, Pirota, Niša, Čačka, Kragujevca, Kikinde, Leskovca, Pančeva, Požarevca, Sremske Mitrovice i Subotice.
Osumnjičenima se, kako je saopšteno iz MUP, stavlja na teret da su od 2008. godine do danas počinili više krivičnih dela: zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, pranje novca, falsifikovanje novca, neovlašćeno organizovanje igara na sreću, nedozvoljena trgovina, prouzrokovanje lažnog stečaja, poreska utaja i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.
Pripadnici MUP u Nišu uhapsili su lekara specijalistu u Opštoj bolnici u Aleksincu A. P. (45) i odgovorno lice radnje za izradu i opravku ortopedskih pomagala "Ortosan" R. Đ. (59), zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je A. P. iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svojih ovlašćenja, po prethodnom dogovoru sa R. Đ, tokom jula 2017. sačinjavao dokumentaciju o fiktivnom remontu ortopedskih pomagala. Na osnovu te dokumentacije osumnjičeni R. Đ,
čija je radnja imala zaključen ugovor o snabdevanju osiguranih lica RFZO određenim vrstama medicinsko-tehničkih pomagala, koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, naplatio je neosnovano od RFZO, Filijale nišavskog okruga 87.600 dinara.

Pročitajte još - AKCIJA POLICIJE: Uhapšena 41 osoba, oduzeta marihuana, kokain, ekstazi...
Među uhapšenima su bivše odgovorno lice JKP "Gradska toplana" Pirot, nadzorni organ Direkcije za izgradnju grada Pirota, odgovorno lice Šumarskog gazdinstva "Severni Kučaj" Kučevo, odgovorno lice
Centra za socijalni rad u Babušnici, odgovorno lice turističke agencije "MM Turs" iz Niša, odgovorno lice Skupštine preduzeća "Beograđevinar" kao i osnivači, vlasnici i odgovorna lica više privatnih firmi. u Nišu je uhapšeno odgovorno lice turističke agencije VIP tours&service A. L. (40), zbog postojanja osnova sumnje da je od 2015. do 2017, u postupku javnih nabavki, čiji predmet je bilo pribavljanje usluga organizacije
ekskurzija srednjih škola u Nišu na portalu javnih nabavki, podnosio ponude zasnovane na lažnim podacima
o osiguranju učenika od posledica nesrećnog slučaja, koje osiguravajuća kuća nikada nije izdala. Na osnovu tako dostavljenih lažnih podataka, sumnja se da je A. L. zaključio okvirne sporazume o realizaciji ekskurzija, čime je turističkoj agenciji VIP tours&service pribavio protivpravnu imovinsku korist od 10.213.734 dinara.

Krivičnim prijavama obuhvaćeno je i osam policijskih službenika, a među njima su i rukovodilac Regionalnog centra prema Bugarskoj, pomoćnika rukovodioca Dežurne službe i dva policijska službenika u centru. Osumnjičeni se terete da su, povodom događaja u kome je termovizijskom kamerom zabeleženo krijumčarenje 13 migranata, sačinili službenu belešku neistinite sadržine i na taj način sve predstavili kao pronalazak napuštenog vozila, a ne kao krivično delo. Na taj način, kako se sumnja, policijski službenici su NN izvršiocima omogućili da izbegnu krivičnu sankciju.
Pripadnici MUP Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu i protiv trojice saobraćajnih policajaca zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja jer nisu kažnjavali vozače vozila sa zatamljenim staklima.
Krivičnim prijavama obuhvaćeni su i odgovorno lice Društva za cerebralnu paralizu u opštini Požega, zaposleni na Dečjem odeljenju Zdravstvenog centra Knjaževac, v.d. odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, bivši vršilac dužnosti odgovornog lica javnog preduzeća "Resavica", zaposleni u "Srbijagasu", bivše odgovorno lice "Elektrokosmeta" sa sedištem u Beogradu, bivše odgovorno lice hidroelektrane "Gazivode" iz Zubinog Potoka, kao i vlasnici i odgovorna lica u više privrednih društava i druga fizička lica.
NIŠLIJA UTAJIO POREZ
U DANAŠNjOJ akciji uhapšeno je odgovorno lice privrednog društva iz Niša zbog sumnje da je u saizvršilaštvu sa osnivačem koji je strani državljanin, utajio porez čime je budžet Srbije oštećen za više od osam miliona dinara. Osumnjičeni su u prvom tromesečju ove godine prodavali uvezena polovna motorna vozila građanima u vrednosti od 37.709.545 dinara, a prihode od prodaje nisu uplatili na račun privrednog društva nego su ih prisvajali i izbegli da obračunaju i plate porez na dohodak građana u iznosu od 6.654.622 dinara, kao i PDV u iznosu od 1.399.555 dinara.

Izvor: vecernje novosti.rs
❮ Nazad