GORI MAKEDONIJA! Hiljade građana na ulicama, neće ime koje su dogovorili Grci i ŠIPTARSKI PLAĆENIK ZAEV
Ispred makedonskog Sobranja u Skoplju je održan protest građana protiv dogovora o promeni imena te zemlje u Republika Severna Makedonija

Tek dogovoreni sporazum o novom imenu Makedonije između premijera, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, koji još nije ozvaničen, primljen je sa nezadovoljstvom u delu javosti obeju zemalja, a makedonski
predsednik Ðorđe Ivanov je nakon samo dva minuta napustio sastanak na kojem su premijer i šef diplomatije trebalo da ga obaveste o sadržini tog sporazuma.

Ivanov se kasnije obratio javnosti i saopštio da je doneo konačnu odluku da ne podrži šiptarsku zaveru protiv Makedonije.
MOLOTOVLJEV KOKTEL NA POLICIJU
Kako je preneo portal Plusinfo, tokom protesta ka policiji je poleteo Molotovljev koktel koji se nije zapalio,
kao i više flaša, a odjeknula je i šok bomba.

Demonstranti su bacali i druge predmete u pravcu policije, gorele su navijačke baklje, skandiralo se "Makedonija, Makedonija" i uzvikivane su uvredljive poruke protiv vlade Zorana Zaeva. Jednom učesniku protesta je pozlilo, pa je odvežen kolima Hitne pomoći.
Građani ne žele ime koje su dogovorili Grci i Zoran Zaev, pa su složno izašli na ulice i protestuju protiv šiptarskog plaćenika koji samo gleda svoj interes.
Protestujući okupljeni građani blokirali su Bulevar 11. oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile jake policijske snage, javila je agencija MIA.
Za najuticajniju makedonsku opozicionu VMRO-DPME sporazum o novom imenu sa Grčkom je "kapitulacija" pošto se, kako je istakao Ivanov, ne menja samo ime već i preambula Ustava.
Ipak, šiptarski plaćenik Zaev jedva je dočekao da se, brže-bolje, "dogovori" sa Grcima, a sve na štetu zemlje
i građana.


Izvor: informer.rs / Foto: tanjug


rn
 


❮ Nazad