STRAVIČNE SCENE U PETROVCU NA MLAVI Pukla brana, voda guta ulice, naređena EVAKUACIJA
Petrovac na Mlavi je pogodila jaka kiša i olujno nevreme koje je dovelo do izlivanja reke i oblinih poplava, nakon što je pukla brana Busurskom jezeru.

Vanredna situacija proširena je na teritoriju cele opštine, prenosi RTS, a nakon pucanja brane veće poplave se tek očekuju. Sada su poplavljena sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi. Naređena je i evakuacija stanovništva.
Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja. Ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine.
Olujnog nevremena praćeno obilnim padavinama jutros je opet pogodilo ovu opštinu. Više o poplava možete pratiti na lokalnom Hit Radiju.
"Na udaru veću deo opštine, situacija nije dobra"
Duško Nedinić, komadant štaba za vanredne situacije naglasio je da su ekipe štaba za krizne situacije na terenu, prenosi loklani poratl "Tpknews".
- Činimo sve da pomognemo u ovoj teškoj situaciji. Nije na udaru deo grada ili jedno selo ili zaselak nego je dve trećine opštine u velikom problemu. Mi smo danas doneli odluku da se proglasi vanredna situacija na čitavoj teritoriji opštine Petrovac na Mlavi. Situacija nije dobra, ali svakako nije katastrofalna. Može doći do pogoršanja situacije ako se nastave padavine - rekao je Nedinić.
Evakuacija zbog predostrožnosti
On je rekao i da je pukla brana na Busurskom jezeru koja se nalazi iznad igrališta u tom naselju. Ovo jezero je već nanelo teške posledice Krviji, Tabanovcu, Oreškovici i okolini.
Nedinić kaže da je naredio evakuaciju građana u naselju Ključ zbog predostrožnosti. On je zamolio građane koji imaju kuće u priobalnom delu Mlave i u potesu Busura, iz predostrožnosti, napuste svoje kuće da isključe strujne aparate. Prihvatni centar evakuisanih građana biće Sportska hala u Petrovcu na Mlavi.
Zatvoreni vrtići i škole
- Veliki problemi su bili sa izvorištem vode u Malom Laolu i Šetonju. Imali smo velike probleme u Oreškovici, Lopušnik je pod vodom. Veliki deo Petrovca na Mlavi je pod problemima, pre svega ulica 8. Oktobar, Krađorđeva i naselje Ključ. Prekinuti su putni pravci ka Lopišniku, Velikom Laolu, Šetonju i Tabanovcu - naglasio je Nedinić, prenosi "TPKnews".
On je još rekao da je odlukom štaba za vanredne situacije obustavljen rad vrtića i škola na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi.
Vlada će pomoći opštinama koje su pretrpele štetu
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izajvio je danas da će Vlada Srbije izaći u susret potrebama svih opština u kojima je, usled nevremena, došlo do šteta.
Vlada Srbije će izaći u susret svim opštinama koje su pretrpele štetu”, rekao je on obraćajući se poslanicima u parlamentu i dodao da je na sednici vlade juče formirano i koordinaciono telo, odnosno radna grupa.
Bujica odnela mostove, stradale i porodične kuće
Zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi Boris Gvozdić, kaže za "Blic" da je sada situaicja pod kontrolom, ali da je jutros sve bilo dramatično.
- Buica je odnela nekoliko mostova, koji su bili na mali, lokalnim rečicama. U nekim selima više ne postoje putevi. U dolini reke Busur postoji nekoliko naselja, koja su stradala. U mnoge porodične kuće voda je ušla. te pordice će pretrpeti veliku materiujalnu štetu - objašnjava Gvozdić.
Kaže da trenutno u centru garda pune džakove kako bi zaštitili grad, od novog naleta vode.
- Moramo da se zaštitimo. Ne znamo koliko je vode palo na Homoljskim planinama i kada će to da dođe do nas - kaže on.

Izvor: blic.rs / FOTO: TPKNEWS, TWITTER / SCREENSHOT


❮ Nazad