Droge ima na svakom ćošku, deca od džeparca mogu da kupe eksere
Ove godine će decu u prvom, četvrtom i šestom razredu posećivati obučeni policijski službenici i pričati sa decom o narkomaniji

Ministarstvo zdravlja formiralo je nedavno spisak - listu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, na kojima je trenutno više od 360 supstanci. Samo u poslednjih šest meseci na listu je dodato oko 20 novih supstanci. Tokom prošle godine takođe
je dodat otprilike isti broj.
Sve više novih droga, sve je dostupnije. Promenio se način distribucije droge. Deca mogu preko interneta da poruče drogu i jako je teško stati na put takvom načinu dostave novih psihoaktivnih supstanci.
Ministar policije smatra da mora da se jača uloga roditelja u borbi protiv narkomanije. On je naglasio da je MUP zajedno sa Ministarstvom prosvete pokrenuo projekat u školama, pa će ove školske godine decu u prvom, četvrtom i šestom razredu posetiti obučeni policijski službenici i pričati sa decom o narkomaniji.
- Radiće se i na edukaciji roditelja koji moraju da znaju koje promene u ponašanju njihove dece mogu
da budu prvi alarm. Organizovaće se i predavanja o sajber kriminalu, da roditelji znaju koliko to može biti povezano sa raznim oblicima kriminala, pa i sa drogom - naglasio je on.


NEPOVRATNO IZGUBLJENI MLADI ŽIVOTI

Podsetimo, u poslednjih nekoliko nedelja preminulo je četvoro mladih ljudi od posledica konzumiranja droge. Jovan Paunović (17) preminuo je ispred splava pošto je popio veliku količinu ekstazija. Dvadesetjednogodišnja Mirjana M. preminula je početkom jula u iznajmljenom stanu u Beogradu. M. M. (17) preminula je u Kragujevcu od, pretpostavlja se, posledica konzumiranja ekstazija. Beživotno telo mladića N. Š. (18) pronađeno je 19. juna u zgradi gde je stanovao u Bačkoj Palanci. Mediji su preneli da niko ne zna od čega je zdrav mladić umro.
Ministar policije je istakao da je zahvaljujući akcijama policije i stalnim hapšenjima narkodilera i zaplenama, sve manje droge na ulicama a u prilog tome govori podatak da je droga na ulicama poskupela 30 do 40 odsto.

Izvor: telegraf.rs / Foto: telegraf

❮ Nazad