PRVE ŽRTVE POŽARA Kod Atine broje mrtve, Cipras se hitno vraća u Grčku
Visoki zvaničnik Ministarstva zdravlja Grčke Niko Papaefstatiu potvrdio
je večeras da su dve osobe stradale u šumskim požarima koji besne blizu prestonice Atine, te da je za grčku državnu televiziju ERT kazao da su žrtve dovedene u atinsku bolnicu.


Ipak, Rojtersov očevidac je javio da se ugljenisani ostaci najmanje četiri osobe nalaze na ulicama grčkom sela Mati, koje je uništio požar, napominjući da je u pitanju priobalno selo koje se nalazi istočno od prestonice Atine.
Zamenik šefa grčkih spasilačkih službi Militijadis Milonas izjavio je ranije večeras za državnu televiziju ERT da je jedna
osoba stradala u požarima u istočnom delu oblasti Atike, kao i da je 25 ljudi povređeno, od čega je šestoro u teškom stanju, prenosi MIA. Navodi se da grčki mediji javljaju da je deset osoba, najverovatnije turista iz Danske, nestalo nakon što su bežeći od požara uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu. Grčka Obalska straža započela je akciju njihovog pronalaženja i spasavanja.
- Najmanje šest osoba zadobilo je opekotine u šumskom požaru u blizini Atine. Svih šest je prevezeno u bolnicu - rekao je ranije večeras portparol vatrogasne službe Stavrula Maliri.
AP napominje da nisu poznati ostali detalji o tome u kakvom se stanju oni nalaze, ali reč je osobama koje su zadobile opekotine u požaru, koji je izbio na severoistoku Atine u opštini Pendeli. Maliri je naglasio i da se tri bolnice u širem području Atine nalaze u pripravnosti, kako bi mogle da prime još povređenih ukoliko to bude potrebno.
Regionalne vlasti proglasile su danas vanredno stanje u istočnim i zapadnim delovima šireg područja Atine, nakon što su požari podstaknuti snažnim vetrovima zahvatili borove šume i primorske gradove s obe strane grčke prestonice.
Sa obe strane grčke prestonice Atine besne šumski požari u kojima su spaljene kuće, stanovništvo beži, evakuisani su dečiji letnji kampovi, a nad Atinom pada pepeo i nebo je od dima prljavo narandžaste boje, navodi AP.
Grčki premijer Aleksis Cipras skratiće posetu Bosni i Hercegovini i hitno se vratiti u zemlju, saopštio je izvor iz grčke vlade.
On je danas boravio u Mostaru, a u zemlju se vraća zbog vanredne situacije.

Izvor: blic.rs / Foto: Alexandros Vlachos


❮ Nazad