ŠTA SE KRIJE IZA AGENCIJE KOJA PREVOZI IRANCE U SRBIJU: Više od 1.000 njih svakog meseca stigne, a evo zašto je to VELIKI PROBLEM
Posle ukidanje viza građanima Irana, na hiljade "turista" iz te države, tokom jednog meseca sleti na beogradski aerodrom, a njihov broj je u stalnom porastu nakon što se u taj posao ubacila fantomska agencija "Aris travel", čiji je vlasnik Iranac. Ta agencija radi u Srbiji bez licence, prijavljena je na lažnoj adresi, a nemoguće je doći čak i do njenog kontakt telefona.

Srbija je pre nekoliko meseci neformalno upozorena da bi mogla da ostane bez viznog režima, jer se
zbog ukidanja viza građanima Irana povećao broj migranata iz te države. Zvanično, vlasti u Beogradu su upozorene da treba da uskladi viznu politiku sa EU.

Sumnjiv vlasnik, agencija bez dozvole za rad
U praksi, iza tih upozorenja stajale su informacije da brojni Iranci dolaze u Srbiju navodno turistički, koristeći bezvizni režim sa našom zemljom, a onda odatle, ilegalnim kanalima odlaze ka zemljama EU. U svakom slučaju, izvesno je da se od ukidanja viza drastično povećao broj Iranaca koji dolaze u Srbiju, kao i da je prema zvaničnim podacima od septembra do kraja juna došlo više od 16.000 iranskih državljana. Osim toga, poznato je i da postoje redovne avionske linije Teheran-Beograd više puta nedeljno. Međutim, zvaničnih informacija o tome šta se sa iranskim državljanima dešava nakon što stupe na tlo Srbije - nema.
I dok se Srbija pravda Briselu i traži dokaz za tvrdnje da broj migranata nije povećan, za to vreme ozbiljan novac zarađuje agencija "Aris travel", uz čije posredovanje, po svemu sudeći, više od hiljadu Iranaca svakog meseca stiže u Srbiju.
Ceo slučaj je utoliko problematičniji, jer je reč o fantomskoj agenciji, kojoj je praktično nemoguć ući u trag,
niti doći do njenog vlasnika, a ono što je izvesno da ta agencija nema dozvolu za rad i obavljanje turističkih usloga u našoj zemlji, budući da nema licencu.

Mada je ta agencija registrovana u APR-u, u Ministartsvu trgovine i turizma potvrđeno je "Blicu" da ona
nema licencu za rad.

Kako nam je rečeno, turistička inspekcija je 18. jula pokušala da izvrši nadzor, ali na adresi, prijavljenoj u APR-u, nije bilo prostorija "Aris travela". Pomenuta agencija bila je ranije prijavljena na Savski trg 7a, a u ovom trenutku registrovana je na Kosovsku 18.
- Konstantovano je da je u pitanju stambena zgrada sa pet spratova. Nigde, kako na ulazu u zgradu,
u holu na poštanskim sandučićima, kao ni na jednim ulaznim vratima nisu zatečene nikakve naznake
da se na navedenoj adresi nalazi sedište te agencije - kaže Vera Božić Trefalt, pomoćnica ministra trgovine i turizma.

Vlasnik i direktor fantomske agencije je državljanin Irana Shahab Hamedani Esfahani Maskan, kojem je tek nemoguće ući u trag. On je "Aris travel" osnovao 30. januara ove godine, sa novčanim ulogom od svega 1.000 dinara. Na sajtu APR navodi se da je pretežna delatnost ove agencije - "delatnost tur operatera".
"Došao sam kao turista, ali se ne vraćam u domovinu"
Prema zvaničnim podacima, od 1. septembra do kraja juna u Beograd je došlo više od 16.000 građana Irana. Najveći broj njih vratio se u svoju zemlju, oko 500 Iranaca je u kampovima po Srbiji, dok se pretpostavlja da jedan manji broj preko krijumčara ipak dolazi u zemlje EU.
O tome malo ko želi da govori. Ipak, Iranac Ersen u izjavi za "Dojče vele" priznaje da u Srbiju dolazi kao turista, ali da nema nameru da se vrati u domovinu.
- Po zanimanju sam novinar i režiser, a zbog nekih filmova koje sam snimio, život mi je bio u opasnosti. Priseljen sam da napustim Irani - ispričao je ovaj Iranac, koji je dolaskom u Srbiju prvi put kročio na evropsko tlo.
On je rekao da mu je neverovatno što srpske vlasti nisu razmišljale da će zbog ukidanja viza Irancima biti povećan broj migranata.
- Videću da li ću zatražiti azil ili ću preko BiH pronaći put ka EU. Ako u Srbiji može da se živi normalno,
ostaću ovde. Nadam se da ću jednog dana videti moju majku i oca, ali sigurno ne u Iranu - naveo je on.

"Dojče vele" prenosi da državljani Irana znaju kako da stupe u kontakt sa krijumčarima i da se Ersenu već po dolasku obratio njegov sunarodnik savetujući mu da ne ide u kamp, već u hostel.
- Tu ćeš se lakše raspitati kako da se izvučeš odavde - rekao mu je on.

Izvor: Kurir.rs / Blic

 


❮ Nazad