Leskovčani upecali čudovište u Vlasini: 90 minuta ga izvlačili iz vode, a kad su uspeli, som težak 42 kilograma oborio ih je na čamac
- Sigurno znaju gde se velike ribe kriju, čekaju i uvek izvuku velikog soma - pričaju svedoci ulova

Moglo bi se reći za ribolovačku ekipu koja je pobedila na "Vlasinskoj somovijadi" treća
sreća ili sreća im se osmehnula, da ta ista ekipa nije pobeđivala i dve prethodne godine. Sreća tu, izgleda, nema mnogo udela, više znanje i ljubav prema pecanju. Ekipa u sastavu Igor i Vladica Arsić i Srboljub Tošić iz Leskovca odnela je pobedu, jer je upecala soma teškog 42 kilograma. 

Upecali su oni još jednog, ali taj je "beba" za onu grdosiju. Taj drugi je imao "samo" 27,5 kilograma.
Ekipa iz Leskovca već po treći put osvaja prvo mesto. Arsići su rođena braća,
koji sa komšijom Tošićem već po treći put izvlače iz jezera prave grdosije.

ZNAJU GDE SE VELIKE RIBE KRIJU
Kao i u svakom poslu, oni imaju svoje tajne koje ne žele da otkriju, kako pronalaze takve kapitalce. Njih drugi ribolovci izuzetno poštuju kad god se pojave na jezeru i obraćaju im se sa uvažavanjem.
- Oni obično sednu u čamac i plove jezerom, pretpostavljam da znaju gde se velike ribe kriju, čekaju i uvek izvuku velikog soma, ovaj put od 42 kilograma. To je bila jedna prava grdosija, jedva su ga držali. Kada je zagrizao udicu, nakon toga, jedno sat i po su ga vukli po jezeru, manevrisali, kako bi ga bezbedno privukli do obale da ga izvade. Jedva su ga držali - pričaju poznavaoci prilika na Vlasini, među kojima je i čika Raša.
ULOVLJENO 10 SOMOVA TEŠKIH 134,5 KILOGRAMA
Klub sportskih ribolovaca "Vlasinsko jezero-pastrmka" uz pomoć Turističke organizacije opštine Surdulica organizovao je sedmu “Vlasinsku somovijadu“ na Vlasinskom jezeru, koja je okupila ukupno 24 ekipe. Najmlađim učesnicima somovijade dodeljene su diplome Mihajlu Dragutinović, Nataliji Stanković, Nataliji Cakić i Filipu Nikolić.
Na ovogodišnjoj manifestaciji ulovljeno je ukupno 10 somova težine 134,5 kilograma.
Drugo mesto na "Somovijadi" je osvojila ekipa iz sela Žitorađe u opštini Vladičin Han, koju su činili Branko Đošić, Nenad Kostić i Marko Ivanović sa ukupno ulovljena dva soma težine 13 i 11,5 kilograma. Treće mesto je osvojila ekipa iz Surdulice u sastavu Časlav Marinković, Veljko Marinković i Radmilo Stojanović sa ulovljena dva soma težine 11 i 12 kilograma.
Na kraju je najteži som vraćen u jezero

Izvor: telegraf.rs / Foto: Foto: PIO Vlasina


❮ Nazad