Roditelji besni: Morali da kupe deci nove udžbenike za peti razred, pa shvatili da se od starih razlikuju samo u jednoj strani
Nadali su se da će moći da koriste knjige od starije dece ili jeftine polovne udžbenike

Roditelji koji su, zbog menjanja nastavnog programa za prvi i peti razred osnovne škole, 
morali da kupe nove udžbenike besni su, jer se neki od njih od prethodnih razlikuju samo u jednoj strani.

Na to se na jednoj društvenoj mreži požalila i majka jednog petaka koja se nadala da će njen sin moći da koristi udžbenike od starijeg brata.
- Trošak za školske knjige uopšte nije mali. Kada su nam rekli da se menja nastavni program, nismo imali kud, morali smo da kupimo nove. Suprug i ja smo ih prelistali da bismo videli
šta je to toliko drugačije i šokirali se kada smo videli da se čitav udžbenik engleskoj jezika razlikuje u samo jednoj strani - objašnjava ona i dodaje da se razlikuju i korice, jer je na novom izdanju margina široka oko dva centimetra.

Na njenu objavu na jednoj društvenoj mreži nadovezalo se mogo drugih majki koje su slična iskustva imale i sa mnogim drugim udžbenicima.
- U udžbeniku iz istorije razlikuju se samo korice, koliko sam uporednim listanjem utvrdila, a unutar knjige su fotografije drugačije raspoređene, ali je sadržaj ostao isti - priča druga majka.
Umesto da koriste udžbenike od starije dece ili da za male pare kupe polovne na ulici, ove porodice su morale da odreše kesu i da za novi komplet daju oko 15.000 dinara, što je za mnoge polovina plate.
- Najgore od svega je što smo ih pitali da li mogu bar neki stari udžbenici i rekli su da ne
mogu - žale se roditelji.

Kao što je bilo najavljeno, plan i program za peti razred ove je godine izmenjen i zbog su štampane nove knjige.
U važećem zakonu o udžbenicima, ali i novom, čije se usvajanje čeka, navedeno je da nastavnici biraju udžbeničke komplete svake četiri godine, ali da je to moguće učiniti i ranije, ukoliko dođe do promena nastavnog plana i programa.
Dodatnu zabunu unosi i činjenica da se ne zna da li će novi udžbenici za peti i prvi razred koje nastavnici izaberu ove godine važiti i naredne četiri godine ili će to biti samo prelazno rešenje na putu do novog kompleta.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs) / Foto: Čitalac Telegrafa
❮ Nazad