Makedonija glasa o promeni imena, NATO i EU
U Makedoniji u toku referendum na kome se građani izjašnjavaju o pitanju "Da li ste za članstvo u EU i NATO, sa prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?".
 
Do 9 časova glasalo 2.45 procenata upisanih birača;
U Makedoniji je upisano 1.806.336 glasača. Da bi referendum uspeo, potrebno je da na glasanje izađe polovina upisanih birača plus jedan, i da više od polovine glasa „za“;
Referendumsko pitanje glasi: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem 'Dogovora između Republike
Makedonije i Republike Grčke'?"

Premijer Zoran Zaev i njegov kabinet odlučno pozivaju građane da glasaju "za" i podrže put Makedonije ka EU i NATO, predsednik Đorđe Ivanov bojkotuje referendum tvrdeći da dogovor sa Grčkom ugrožava makedonsku državnost;
Državna izborna komisija: Do 11 časova izlaznost iznad 8 procenata
Do 11 časova izlaznost je iznad 8 procenata, sopštila je Državna izborna komisija uz napomenu da je do sada podneto sedam žalbi od kojih su tri odbijene, dok su ostale uzete u razmatranje.
MOST: Do 10 časova odziv 5,2 procenata glasača
Do 10 časova odziv je 5,2 procenata birača, kazao je predsednik Građanska asocijacije MOST, koja nadgleda referendum, Darko Aleksov. Otvaranje biračkih mesta je, prema njegovim rečima, prošlo je bez registrovanih problema, glasački materijal je dostavljen svim biračkim mestima, a na njima je omogućena tajnost glasanja.
Zaev: Pozivam sve da donesu odluku za budućnost zemlje
Premijer Makedonije Zoran Zaev ubacio je svoj listić u glasačku kutiju, prenosi AP. U izjavi nakon glasanja u Strumici
Zaev je pozvao sugrađane da izađu na birališa i daju svoj glas.

On je rekao da je uveren u veliku izlaznost koja bi dokazala da su Makedonci za članstvo u NATO i Evropskoj uniji.
Zaev je dodao da „Makedonci odlučuju o sudbini države. Pozivam sve da izađu i donesu ovu važnu odluku za budućnost zemlje i buduće generacije."


Izvor: slobodnaevropa.org / Foto: Ognen Teofilovski (Reuters)❮ Nazad