KATASTROFALAN PORAZ NATO I EU U MAKEDONIJI: Na referendum Zorana Zaeva do 13 sati izašlo samo 15 odsto građana
Referendum u Makedoniji na kojem se građani opredeljuju "za" i "protiv" da ta bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Republika Makedonija, u skladu sa sporazumom sa Grčkom i priključenju NATO i EU, doževio je totalni fijasko! Uprkos dosad neviđenoj kampanji vlasti premijera Zorana Zaeva i neverovatnom pritisku gotovo cele Evropske unije, prema procenama stručnjaka na referendum neće izaći više od 35 odsto građana.

Da građani Makedonije ne žele da pristanu na prevaru Zorana Zaeva i njegovih mentora iz EU, bilo je jasno odmah po otvaranju glasačkih mesta, jer je prema podacima Državne izborne komisije, do 9 ujutru glasačko pravo na referendumu koristilo tek 2,45% birača.
Ništa bolja situacija za pristalice NATO i Zorana Zaeva nije bila ni u 11 časova, do kada je na referendum izašlo samo oko 8,1 odsto glasača.
Najnoviji podaci sa glasanja u Makedoniji pokazuju da se nizak trend izlaznosti na referedum nastavlja, pa je do 13 sati svoje biračko pravo iskoristilo tek nešto više od 15 odsto punoletnih građana.
Prema procenama stručnjaka šanse da ovaj referendum, na kome bi građani "trebalo" da se opredele za ulazak Makedonije u NATO i za nametnutu promenu imena države u Severna Republika Makedonija, uspe praktično ne
postoje jer na njega najverovatnije neće izaći više od 35 odsto glasača.

Tako je zanimljiv podatak da je nedavno iz nepoznatog razloga prestao i da funkcioniše internet sajt Državne izborne komisije
Podsetimo, da bi referendum uspeo potrebno je da na njega izađe 50 plus jedan odsto građana.
Ne vrede ni Angela, ni Stoltenber, ni Mogerini
U diplomatskoj ofanzivi za opciju na referendumu kojom bi se Makedonija odrekla svog imena i pristupila NATO, Skoplje je tokom ovog meseca posetilo nekoliko visokih zapadnih i regionalnih predstavnika, dok od lidera EU i NATO stigao veliki broj poruka podrške. Među poslednjima je Emanuel Makron, predsednik Francuske, koji je istakao da dogovor sa Grčkom "omogućava budućnost njihove zemlje". Makedoniju su tokom septembra posetili nemačka kancelarka Angela Merkel, ministar odbrane SAD Džejms Matis, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini, nekoliko ministara spoljnih poslova i drugi visoki zvaničnici, dok je bivši američki predsednik, Džordž Buš mlađi, poslao poruku podrške promeni imena između ostalih.
U pristiskanju građana Makedonije učestovao je i američki predsednik Donald Tramp, koji je preneo predsednikuĐorđu Ivanovu da dogovor sa Grčkom o imenu otvara Skoplju put za članstvo u NATO i Evropskoj uniji.


Izvor: informer.rs ❮ Nazad