NAPOLJU JE 20 STEPENI, a zakon kaže da ZIMSKE GUME moramo imati 1. novembra. ŠTA ČINITI?
Kako sačuvati zimske gume od preteranog trošenja na nešto višim temperaturama?

Vozači u Srbiji se iznova suočavaju sa istim dilemama, ali i zebnjama - od toga da li i kada treba da
montiraju zimske gume na automobil, pa sve do straha da će ih sa prvim mrazevima izdati akumulator.

Od vozača se očekuje da ima bar neka minimalna znanja i svest o tome šta treba da uradi kako bi pripremio svoje vozilo za zimu.
Bez obzira na to što se zakoni o bezbednosti saobraćaja i pravilnici o upotrebi zimskih guma kod nas često menjaju, zdrav razum nam govori da po mrazu i snegu ne treba da vozimo bez odgovarajućih pneumatika,
ali i da na temperaturama od 20-ak stepeni nije neophodno da imamo montirane zimske gume.

Šta kaže pravilnik?
Zahvaljujući pravilniku koji je stupio na snagu 2012, a počeo da se primenjuje od 2013. godine, naši vozači dobili su veću slobodu u odlučivanju ali je, sa druge strane, na njima i veća odgovornost.
Na osnovu tog pravilnika, u Srbiji je od 1. novembra, pa do 1. aprila sledeće godine obavezna upotreba sve četiri zimske gume - ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice. U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba pneumatika koji nisu predviđeni za zimu.
Na prvi pogled, ova liberalna odredba ide na ruku vozačima, jer imaju više opcija u opticaju i ne moraju – kao ranije – da 1. novembra obavezno stave zimske gume. Ipak, da se kao vozač ne biste našli u problemu u narednih 5 meseci, ako nameravate da vozite automobil u zimskom periodu (zakonski od 1. novembra 2018, do 1. aprila 2019. godine), trebalo bi već ovih dana da razmislite i isplanirate kada i gde ćete zameniti gume, odnosno da ih nabavite, ako ih niste kupili neke od prethodnih zima ili ako su vam stare istrošene.
Početak "zimske sezone", a 20 stepeni u plusu
Kako vremenske prilike često ne vode računa o kalendaru, dešava se da nas sneg iznenadi u oktobru, ili da Novu godinu dočekujemo uz prolećne temperature. Prognostičari za 1. novembar najavljuju lepo vreme i maksimalne dnevne temperature od oko 20 stepeni. Poštujući savete proizvođača guma i stručnjaka, da zimske gume ne treba koristiti dok se temperatura vazduha ne spusti ispod 7-8 stepeni Celzijusa, mnogi vozači će odložiti zamenu pneumatika do poslednjeg trenutka, kako bi sačuvali zimske gume od preteranog trošenja na nešto višim temperaturama.
Međutim, tako rizikuju da ih iznenadi naglo zahlađenje i snežne padavine, ali i da ih sačekaju gužve kod vulkanizera kada svi odjednom pohrle da montiraju zimske gume. Osim toga, u prilog preporuci da se već sada zamene letnje gume ide i činjenica da su u periodu koji je pred nama noćne i jutarnje temperature značajno niže od dnevnih i da se u planinskim krajevima zemlje spuštaju i blizu nule.
Prilikom donošenja odluke kada zameniti letnje gume zimskim treba imati u vidu da letnja guma već na plus osam stepeni Celzijusa gubi svoja svojstva pa slabije prijanja za podlogu što prouzrokuje i lošije vozne karakteristike (duži je zaustavni put). Ukoliko ipak ne želite da na 20 i više stepeni vozite na zimskim pneumaticima, svakako možete da odložite njihovo montiranje – zakon je tu fleksibilan – ali u tom slučaju se preporučuje da često konsultujete dugoročnu vremensku prognozu, kako vas mraz i sneg ne bi iznenadili.
Takođe imajte na umu da su, kada naglo zahladni i padne prvi sneg, moguće i veće gužve kod vulkanizera,
jer će svi oni koji to nisu do tada uradili požuriti da što pre stave zimske gume. Osim toga, u slučaju da živite
u višim planinskim predelima ili se zbog posla i drugih obaveza često vozite putevima kroz brdsko-planinska područja, gde su temperature vazduha znatno niže nego u gradu, verovatno nećete želeti da rizikujete vožnju na letnjim gumama.


Izvor: espreso.rs / Foto: Foto: Dragan Kadić

❮ Nazad