Zavrsena 90. dodela oskara
Fim "Oblik vode" imao je ukupno 13 nominacija na jubilarnoj 90. dodeli Oskara i bio je ovogodišnji favorit

Jubilarna 90. dodela Oskara bila je, kao i prošle godine, održana u Dolbi teatru u Los Anđelesu, a veče u znaku najprestižnijih filmskih nagrada okupilo je najveće holivudske zvezde koje su već prodefilovale crvenim tepihom. Najboljim filmom proglašen je "Oblik vode", najbolja ženska glavna uloga pripala je Frensis Makdormand, dok je Oskara za najbolju mušku glavnu ulogu dobio Geri Oldman koji je sada i konačno osvojio zlatnu statuu.
Domaćin 90. dodele Oskara bio je, kao i prošle godine, popularni televizijski voditelj Džimi Kimel, koji je na samom početku ceremonije obećao da se neće ponoviti kiks sa prošlogodišnje dodele Oskara i filmom "La La Land".
Glumačke zvezde Fej Danavej i Voren Biti proglasili su dobitnika ove prestižne nagrade, našalivši se kako se iste greške ne ponavljaju dva puta (aludirajući na prošlogodišnji skandal sa filmom "La La Land").
Čuveni Oskar je otišao meksičkom reditelju Gljermu del Toru za ostvarenje "Oblik vode" (The Shape of Water).
- Mislio sam da se ovo nikad neće dogoditi, ali, eto, dogodilo se. I želim
da kažem da svi vi koji sanjate, da slobodno nogom probijete ta vrata i dođete na pozornicu kao ja - istakao je Giljermo ispraćen gromoglasnim aplauzom.

Film "Oblik vode" imao je ukupno 13 nominacija. Osvojio je 4 Oskara; za najbolju scenografiju, najbolju režiju, najbolju originalnu muziku i na kraju - za najbolji film. I da, ovoga puta nije bilo greške!
Sjajne Dženifer Lorens i Džodi Foster prezentovale su nominacije za najbolju glavnu žensku ulogu, koja je dodeljena Frensis Makdormand za ulogu u filmu "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju".
- Svi imamo neku priču koju želimo da ispričamo, ali i projekte koje želimo da ostvarimo. Ali, nemojmo da pričamo o tome na žurki posle ovog, već nas zovite u vašu kancelariju. Imam dve reči za vas, inkluzija i ravnopravnost - istakla je ovogodišnja Oskarovka, kojoj je ovo inače drugi Oskar (prvi je dobila za ulogu u filmu "Fargo").
Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu prezentovale su holivudske dive Džejn Fonda i Helen Miren, a Oskara je kući konačno poneo Geri Oldman za ulogu u filmu "Najmračniji čas"
- Želim da se zahvalim svima. Dugo sam u Americi. Tu je moj dom, moj život, moja porodica, a sada i Oskar. Vi ste mi pomogli da ovaj san oživi - izjavio je Odlman i zahvalio se potom i supruzi Žizel, ali i majci za koju je naglasio da je "starija od Oskara", a potom joj poručio: "Stavi vodu za čaj, donosim Oskara kući!".
Giljermo del Toro osvojio je nagradu za najboljeg reditelja i konačno prvu statuu za "Oblik vode", koju je proglasila prošlogodišnja dobitnica Oskara Ema Stoun.
Na kraju, Oskar za najbolju fotografiju je otišao filmu "Blade Runner 20149",
što je posle 14 nominacija prvi Oskar za Rodžera Dikinsa.

Najprestižniju zlatnu statuu za najbolji adaptirani scenario primio je Džejms Ajvori za dramu "Zovi me svojim imenom".
Čast da najavi nominacije za najbolji originalni scenario pripala je jednoj od najvećih holivudskih zvezda, Oskarovki Nikol Kidman, koja je pri izlasku na binu dobila gromoglasan aplauz. Oskar je otišao u ruke Džordanu Pilu za debitantsko ostvarenje "Beži!".
Iznenađenje za sve na samoj polovini ceremonije! Džimi Kimel upao je u obližnju bioskopsku salu i oduševio sve na projekciji filma "A Wrinkle in a Time", a jednom od prisutnih u sali pripala je čast da u lajv prenosu najavi sledeće prezentere. Za to vreme glumci su u Dolbi teatru delili gricklice i hot-dogove.
- Jednog trenutka gledate film, a sledećeg ste pred milionima gledalaca - rekao je ushićeni muškarac iz publike kojeg je Kimel izabrao da pročita naredne nominacije.
Sjajni oskarovac Metju Mekonahi impresivnim je uvodnim govorom o svetu filma i "najvećoj iluziji i varki za oči" koju montaža načini neverovatnom, najavio nominacije za najbolju montažu.
Oskar je otišao u ruke filmu "Dankirk", a nagradu za najbolje vizuelne efekte dobila je ekipa filma "Blade Runner 2049".
Čileanski film "Fantastična žena" u režiji Sebastijana Lelia dobio je najgradu za najbolji film van engleskog govornog područja.
Prva nominacija je za najbolju sporednu mušku ulogu, a Oskar je prvi put otišao u ruke Sema Rokvela za ulogu u flmu "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju". Ovaj film večeras ima sedam nominacija, a glumcu je nagradu dodelila Viola Dejvis.
Ove godine je prvi put u istoriji žena nominovana za najbolju fotografiju, najavio je Kimel, a zatim predstavio i ostale nominovane.
Najviše nominacija (ukupno 13) imao je film Giljerma del Tora "Oblik vode", sa osam nominacija sledio ga je film "Dunkirk" Kristofera Nolana, a sedam nominacija osvojio je film Martina Mekdonea "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju".
Zvezde Holivuda nosile su narandžaste bedževe kao simbol otpora oružanom nasilju, u znak podsećanja na nedavne školske pucnjave na Floridi i širom zemlje. (B.B.)

Izvor: telegraf / Foto: Tanjug/AP


Nazad na pregled