Izvrsna za jetru, stres, umor, pritisak, liniju, štitnu žlezdu..
Malo kalorija, puno vitamina i belančevina – to je sirutka,
tekućina koja ostaje kao nusprodukt sirenja mleka. Pobornici zdravog načina ishrane znaju da je sirutka pravi eliksir zdravlja i ima mnoga lekovita svojstva.


Idealna za mršavljenje
Ova namirnica prikladna je za prehranu od začeća do duboke starosti. Zbog sličnosti majčinom mleku može se koristiti kao nadomestak za mleko u prehrani dojenčadi. Sirutka je u izvornom obliku tekućina koja sadrži manje od jedan posto belančevina i preko 93 posto vode. Glavni su joj sastojci kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.
Sto grama sirutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.
Sirutka bi trebala biti dio vašeg svakodnevnog menija ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate smršavjeti, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti.
Odlična za jetru
Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovito pijte sirutku. Sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA, koji pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Stručnjaci potvrđuju da oboljelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive
duže i kvalitetnije.

Sirutka sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom
po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja. Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod kroničnog hepatitisa. Sadrži protuupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Puna je cisteina, potrebnim tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina.
Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnjačom, kroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.
Krvožilni sistem, stres, umor…
Istraživanja pokazuju da sirutka doprinosi i krvožilnom zdravlju jer smanjuje glukozu u krvi i krvni tlak.
Debljina, visok tlak, umor i stres značajno se mogu ublažiti redovnom konzumacijom sirutke.

Izvor: oazaznanja.com


❮ Nazad