MOŽDA VAM JE ZBOG OVOG MALI: Materijali koji se nalaze svuda oko nas smanjuju debljinu i dužinu penisa
Naučnici sa Univerziteta u Padovi otkrili su da bi muškarci čiji su roditelji izloženi visokom nivou perfluoroalkilnih materija (PFC) mogli da imaju znatno kraći i tanji penis

Istraživanje je pokazalo da perfluoroalkilne materije, sastavni deo vodootporne odeće, ambalaže
za proizvode koja se ne masti i tiganja a pečenje s dnom za kojeg se hrana ne lepi, mogu da smanje nivo testosterona u krvi, što za posledicu ima promene na penisu. 

Naučnici su utvrdili da muškarci koji su odrasli na područjima koja su kontaminirana PFC jedinjenjima imaju 12,5 odsto kraći i 6,3 odsto tanji penise od zdravih muškaraca. Učinak PFC jedinjenja na zdravlje može se primetiti već u majčinom stomaku, a jedinjenja mogu negativno da utiču i na tinejdžere.
Italijanski grad Padova, holandski Dordreht i kineski Šandung, kao i američka savezna država Zapadna Virdžinija poznati su po visokim koncentracijama PFC jedinjenja. Te materije su bile deo politetrafluoroetilena, hemijskog jedinjenja koji čini bazu Teflona, materijala kojom se oblažu tiganji za pečenje. PFC jedinjenja bila su deo Teflona sve do 2013. godine, kada su prestala da se koristite u tu svrhu.
Istraživači su do svojih saznanja došli tako što su izmerili polne organe 383 muškarca prosečnog starosnog doba od 18 godina. Dve stotine dvanaest muškaraca koji su učestvovali u studiji odrasli su u zoni oko Padove, koja je bila značajno zagađena PFC jedinjenjima, dok je 171 anketirani odrastao daleko od kontaminiranog područja.
Opušteni penisi muškaraca koji su odrasli u području bez zagađenja bili su prosečne dužine 10 centimetara, dok su penisi muškaraca iz zagađenog područja bili prosečne dužine od 8,75 centimetara. Prvi su bili prosečne debljine 10,3 centimetara, dok su oni muškaraca iz
nezagađenog područja bili debeli 9,65 centimetara.

Italijanski istraživači su otkrili da PFC može da se primi za receptore testosterona i smanji
nivo tog hormona u telu muškarca. Kao rezultat toga, muškarci odrastu s kraćim penisom, manje zdravom i mobilnom spermom i manjim razmakom između mošnica i anusa.

- Kako je prvi izveštaj o zagađenju vode s PFC jedinjenima izašao 1977. godine, ovde je reč o ozbiljnom problemu - rekao je vođa istraživačkog tima dr. Andrea Di Nisio.
- Svi muškarci rođeni od 1978. nadalje pogođeni su ovim problemom.
PFC jedinjenja dolaze u stotinu oblika, a uz njihovu pomoć svakodnevni proizvodi duže traju. Koriste se prilikom izrade papirnatih tanjira, tepiha koji su otporni na mrlje, tečnosti za pranje vetrobranskog stakla, pene za gašenje požara i mnogih drugih proizvoda kao što su ljepak, sredstva za čišćenje, boje i insekticidi. Uprkos raširenosti njihove upotrebe, naučnici tek sada otkrivaju njihov uticaj na zdravlje čoveka.
Dosadašnje studije su PFC povezale s ranim nastupanjem menopauze, niskom težinom dece prilikom rođenja, nižom plodnošću, problemima sa štitnjačom, visokim holesterolom,
rakom bešike i lošijim funkcionisanjem imunološkog sistema.


Izvor: informer.rs

❮ Nazad