PARIZ POD OPSADOM Tenzije rastu, demonstranti DOHVATILI KAMENICE, policija uzvraća
Centar Pariza danas je blokiran zbog novih antivladinih demonstracija pokreta "Žutih prsluka" i nalazi će se pod drastičnim merama obezbeđenja

Demonstranti izneli zahteve: Napolje iz NATO i EU

Intrenetom je počeo da kruži dokument sa navodnim zahtevima "Žutih prsluka". Oni su podeljeni
u četiri celine: ekonomija, politika, zdravlje/okolina i geopolitika, a, između ostalog, demonstranti traže i da Francuska napusti NATO i EU. 

Novi protesti "Žutih prsluka" u Francuskoj počeli su dramatično, hapšenjem oko 300 ljudi i bacanjem suzavca. Na ulicama širom zemlje je raspoređeno 89.000 policajaca kao i oklopna
vozila francuske žandarmerije. Sva dešavanja iz Francuske pratićemo u blogu uživo.

Povređeno 30 osoba
Francuska policija izvestila je da je u današnjim protestima povređeno oko 30 osoba uključujući trojicu pripadnika policije. Nije navedeno koliko su ozbiljne povrede.

Vatrene barikade

Manja grupa nasilnijih demonstranata takođe prave barikade svuda po ulicama, i potom ih pale, kako bi otežali kretanje policiji i oklopnim vozilima. 
Grupa demonstranata radikalizovala je današnji protest u Parizu tako što je dohvatila kamenice kojima je počela da gađa policiju. Organi reda uzvratili su topovskim udarima i suzavcima tako da situacija u glavnom gradu Francuske trenutno eskalira. 
Francuska policija iznela je nove brojke. Do 13 sati zabeleženo je oko 31.000 demonstranata
širom Francuske u odnosu na 36.000 koliko ih je bilo prošlog vikenda. Policija je zaustavila i ispitala ukupno 700 ljudi, uključujući 575 u Parizu. Policija je takođe objavila da je uhapšena 361 osoba od jutros, uglavnom preventivno. Kako prenosi "La Parisjen" "uprkos napetim momentima
na Jelisejskim poljima i nekoliko pokušaja blokade glavnih puteva, veći incidenti u prestonici nisu zabeleženi".

Francuski ministar unutrašnjih poslova odbacio je glasine da se policija maskirala u
demonstrante i apeluje na građane da ne nasedaju na lažne vesti. Oko pokreta "Žutih prsluka" na društvenim mrežama počela su da kruže razne teorije zavere i lažne vesti među kojima je i ona da je francuski predsednik Emanuel Makron pocepo Ustav i da će Francusku "prodati" Ujedinjenim nacijama i Svetkoj banci, a migrantima dozvoliti da preuzmu zemlju.


Svi bi u Pariz, policija zabranjuje putovanje vozom ka prestonici
Pojedini demonstranti želeli su da se pridruže većini u Parizu, ali im policija nije dozvolila da se ukrcaju na vozove koji iz njihovih gradova vode ka prestonici, javlja "Figaro". Portparol MUP-a Francuske izjavio je da su policajci raspoređeni po svim većim železničkim stanicama u Francuskoj, a sve kako bi proveravali putnike i izdvojili one koji sa sobom nose predmete kojima mogu da oštete imovinu.
"Žuti prsluci" se šire van granica Francuske, protesti i u Belgiji

Francuski pokret "žutih prsluka" prelazi granice, pošto se demonstracije održavaju i u susednim državama Belgiji i Holandiji, navodi AP. U Belgiji je policija počela da hapsi demonstrante.
Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.


14.00 Oglasio se Tramp: Volim Francusku

Američki predsednik Donald Tramp oglasio se povodom protesta "Žutih prsluka", koji su, podsetimo, nastali zbog povećanja cene goriva.

Protest se širi na okolne zemlje

Francuski pokret "žutih prsluka" prelazi granice, pošto se demonstracije održavaju i u susednim državama Belgiji i Holandiji, navodi AP. U Belgiji je policija počela da hapsi demonstrante. 

Izvor: blic.rs

 

  

 

❮ Nazad