ČAŠICA, PET VIŠE... MAMURLUK: Šta kad glava puca dan posle..
Stari dobri rasol, pileća supica, dve čaše vode, svež vazduh, voće i med samo su neki od načina da se ekspresno otreznite i oporavite, a za one mudrije tu
su i koraci kako da vas mamurluk zaobiđe ove Nove godine


"Nikada više neću da pijem", kažete sebi svaki put nakon noći provedene u raskalašnom druženju sa čašicom. U glavi vam je haos, ne napušta vas osećaj da ćete povratiti svakog trena, mučnina je konstantna, malaksali ste, znojite
se... Prvi savet je da se, ukoliko se osećate kao da ste bolesni, ponašate tako. Stari dobri rasol, pileća supa, dve čaše vode, svež vazduh, voće i med samo su neki od načina da se ekspresno otreznite i oporavite, a za one mudrije tu su i koraci kako da vas mamurluk zaobiđe ove Nove godine.

Brzo olakšanje
Za postizanje brzog olakšanja, čim se probudite nakon nezaboravnog provoda, popijte dve velike čaše vode da biste otklonili dehidraciju koju izaziva alkohol. Popijte i veliku čašu soka od grejpfruta, pomorandže ili paradajza. Voćni sok sadrži prost šećer fruktozu, koja ubrzava metabolizam alkohola.
Ako inače pijete kafu, što je pre moguće popijte jednu ili dve šolje. Kofein je vazokonstriktor, što znači da sužava proširene krvne sudove u vašoj glavi, koji izazivaju glavobolju. Samo nemojte preterati. Kao i alkohol, kofein je diuretik, i ukoliko popijete previše, još više ćete dehidrirati.
Čorbica i banana
Kada ste prevazišli mučninu, skuvajte pileću čorbicu ili supicu, ali bez testenine. Obe pomažu da se nadoknade so i kalijum, koje organizam gubi posle konzumiranja alkohola.

ZIMI RASTE BROJ SRČANIH UDARA: Kako sprečiti kobni ishod?

Milkšejk od banane je posebno dobar za nadoknađivanje kalijuma i ostalih hranljivih sastojaka izgubljenih za vreme noći provedene u bančenju. Pomešajte u sokovniku pola šolje mleka sa bananom i dve kašičice meda i to popijte. Banana je dobar izvor kalijuma koji se gubi urinom, dok je med bogat fruktozom.
Ako se osećate dovoljno dobro, pojedite lagani obrok - sveže voće, tost hleb i med. Voće i med su dobri izvori fruktoze, a slaninu i jaja ostavite za neki drugi dan.
Pored toga što je odličan oksidans, đumbir pomaže i kod mučnine tako što smiruje želudac. Naseckajte malo đumbira u vaš voćni obrok ili izrendajte malo ovog korena u čaj (još bolje, napravite čaj od đumbira) i osećate se neuporedivo bolje.
Pokrenite se
Iako vaš prvi poriv može biti da ostanete u krevetu, biće vam bolje ukoliko
odete u brzu šetnju ili da trčite. To će pojačati proizvodnju endorfina, prirodnih sredstava za umirenje bolova u organizmu. Prekomerno opijanje, naime,
može da snizi nivo endorfina.

Moć prevencije
Ako idete na zabavu gde će se služiti alkohol, pojedite nešto - idealno bi bilo nešto masno - pre nego što odete. Masne supstance pomažu da se oblože
creva, usporavajući apsorpciju alkohola, a sporija apsorpcija znači manju mogućnost pijanstva i manju mogućnost pojave mamurluka narednog dana.

Ukoliko pijete žestoka pića, izaberite votku ili džin radije nego viski, rum ili
brendi, a belo vino pre nego crveno. Bistra žestoka pića ne sadrže derivate - jedinjenja koja se prirodno pojavljuju i doprinose mučnini i glavobolji sledećeg jutra. Belo vino sadrži manje derivata nego crveno.

Najvažniji savet je - pijte polako! Vaš organizam sagoreva alkohol ujednačenom brzinom od otprilike 30 ml na sat. Dajte mu više vremena da sagori taj alkohol i manje će ga dospeti do vašeg mozga. U tome može da vam pomogne uzimanje alkoholnih pića na smenu sa gaziranom vodom, voćnim sokom ili drugim bezalkoholnim pićima.
Izbegavajte šampanjac ili bilo koje drugo alkoholno piće sa mehurićima u sebi, džin-tonik ili rum-kolu, na prime, jer penušanje brže sprovodi alkohol do vašeg krvotoka.
Čak i bez lečenja, mamurluk ne bi trebalo da traje duže od 24 časa. Ako se i posle toga osećate loše, potražite pomoć lekara.

Izvor: informer.rs

❮ Nazad