Srbijo pripremi se: U utorak temperatura pada na -20
Naoblačenje sa snegom, koje je juče tokom prepodneva zahvatilo severne krajeve, tokom dana
se proširilo na celu zemlju, a meteorolog Đorđe Đurić kaže da se do srede mogu očekivati konstantno niske temperature, ali će mraz biti različitog inteziteta.


– Najhladniji će biti viši planinski predeli poput Kopaonika, gde je i juče bilo -17, Sjenica će u ponedeljak i utorak ujutru biti dosta hladna, sa temperaturom i do -15, dok se u Beogradu očekuju blaže temperature – navodi Đurić.
Kako danas stoje stvari, posle podne i uveče očekuje se između pet i deset centimetara novog snega na severu zemlje. Padavine neće zaobići ni prestonicu, gde je pojava snega očekivana naročito u višim delovima grada tokom predvečerja.
Uz to, treba imati u vidu da je na gotovo polovini teritorije proglašen narandžasti meteoalarm (što znači da vremenske pojave mogu prouzrokovati materijalnu
štetu i biti opasne po ljude i životinje), dok su pretežno južni krajevi pod žutim meteoalarmom (potreban dodatni oprez). Kakve prilike nas očekuju od sutra pročitajte u nastavku.

Prema Đurićevim rečima, današnja temperatura biće viša u odnosu na jučerašnju, a mraza će biti ujutru, zbog niskih temperatura, ali manjeg inteziteta u odnosu na juče. To znači da će se tokom Badnjeg dana, temperatura kretati između 0 i 2 stepena, dok će tokom noći očekuje postepeno zahlađenje i temperatura -2 do -6.
U nedelju u ostalim krajevima biće deset centimetara snega, a u južnim krajevima
i u planinskim predelima lokalno i više, kaže se na sajtu RHMZ-a. Duvaće jak, na planinama olujni, severni i severozapadni vetar uz vejavicu i stvaranje snežnih nanosa.

Božićni jutro obeležiće niske temperature, led i poledica. Đurić ističe da već prvog dana nedelje ponovo stiže hladnije vreme, te da će se temperatura kretati od -10 do -4 stepeni. Mraz i minus uzrokovaće prestanak snega, dodaje sagovornik.
Najdramatičnije svakako će biti u utorak, kada se očekuju najniže temperature od početka godine u koju smo zagazili.
– Najjači mraz očekuje se u utorak, sa temperaturom od -12 do -5 stepeni. Lokalno, na jugu i zapadu Srbije, očekuju se temperature i do -15 stepeni pa i
niže, dok se u predelima kao što je Sjenica, mogu očekivati temperature do -20
– dodaje Đurić.


Izvor: Srbijadanas / Foto: Printscreen Srbija danas


❮ Nazad