BOŽIĆNO JUTRO U DEBELOM MINUSU Sneg, led i mraz do kraja nedelje, ali iznenadiće vas dva SKOKA TEMPERATURE
Božićno jutro u debelom minusu, okovano ledom i visokim snežnim pokrivačem zateklo je stanovnike gotovo svih gradova Srbije budući da je jutarnja temperatura na teritroriji cele zemlje bila čak desetak stepeni ispod nule.

Najhladnije je bilo u okolini Kopaonika gde je zabeleženo -16 stepeni, dok je najtoplije bilo u Negotinu, Sremskoj Mitrovici, Loznici i Somobru gde je živa u podeoku pokazala -3 stepena ispod nule.
Stanovnike prestonice dočekalo je hladno jutro te je zabeležno čak -5 stepeni.
Pored niskih temepratura stanovnike Srbije na Božić zatekli su velika količina snega koji je padao tokom čitavog jučerašnjeg dana, kao i mraz, led i poledica.
Kako je meteorolog Đorđe Đurić već rekao za "Blic", prvim danom ove nedelje
stiže hladnije vreme, a temperatura će se kretati u intervalu od -10 do -4 stepena.

Najveći temperaturni šok zadesiće nas u utorak kada se očekuju najniže temperature od početka ove nove kalendarske godine.
- Najjači mraz očekuje se u utorak, sa temperaturom od -12 do -5 stepeni.
Lokalno, na jugu i zapadu Srbije, očekuju se temperature i do -15 stepeni pa
i niže, dok se u predelima kao što je Sjenica, mogu očekivati temperature do -20. podeoka - rekao je Đurić za "Blic".

Naglo otopljenje već u sredu
Sreda je rezervisana za još jedan temepraturni šok budući da će tada doći do naglog otopljenja koje će pratiti kiša i susnežica, a temperatura će se kretati oko nule.
- Jugozapadni vetar pod uticajem ciklona sa Mediterana, omogućiće otopljavanje
i povećanje temperature - istako je Đurić.

Nadležni upozoravaju na ledenu kišu
Zbog ledene kiše koja se očekuje u utorak uveče, nadležne službe apeluju na vozače da budu oprezniji za volanom i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu budući da se očekuje umeren i jak mraz.
Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda u sredu i četvrtak
se
u južnim delovima zemlje očekuje obilan sneg, te nadležne službne istilču da
i tada treba biti na oprezu.

Nove padavine
U četvrtak se ponovo očekuju obline padavine, te će većina gradova u Srbiji opet zabeleti, a temperatura će se kretati od -1 do 1 stepen Celzijusa.
Širom teritorije Srbije u petak predviđaju se padavine koje će biti umanjenog inteziteta u odnosu na četvrtak, te će temperatura biti i za stepen niža, pa se očekuje da u najhladnijem delu dana bude zableženo -2 stepena, dok u
najtoplijem 1 stepen u plusu.

Za vikend do 5 stepeni
Srbiju očekuje hladan početak narednog vikenda, sa temperturom koja će doseći čak 8 stepeni ispod nule, koliko se očekuje u Kragujevcu.
Poslednjeg dana ove nedelje očekuje se mali skok temperature, te će najniža dnevna biti samo jedan stepen ispod nule, dok će u najvećem delu zemlje najviša dnevna temperatura biti u plusu, a negde će doći čak i do petog podeoka.

Izvor: blic.rs / Foto: Z. ILIĆ / RAS SRBIJA 
 

 
❮ Nazad