Vučić: Ko bude uhvaćen da diluje ide u zatvor na pet godina
Predsednik za televiziju Pink kazao da je stopa kriminaliteta umanjena prethodnih godina, ali da to
nije dovoljno, jer je potrebno da bude smanjena na minimum


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je danas sudije u Srbiji i izjavio da će oni i posle uvođenja strožih kazni dosuđivati blage kazne, te da će zbog toga posle reforme i najmanje kazne biti drakonske.
Vučić je za televiziju Pink kazao da je stopa kriminaliteta umanjena prethodnih godina, ali da to nije dovoljno, jer je potrebno da bude smanjena na minimum.

"Svi pronalaze načine kako da izvrgnu zakon ruglu, da na bilo koji način umanje kazne kriminalcima, a kriminalci to rade uz podršku onih koji ih zastupaju. Sudije su birale uvek, ili najčešće, manje kazne", rekao je Vučić.

On je kazao da ima sudija koji "češće idu u američku ambasadu nego u sudnice i najglasnije komentarišu u Đilasovim i Šolakovim medijima".
"Oni će i posle da sude minimalne kazne, ali će i one biti drakonske", kazao je Vučić i dodao "kod nas je sudstvo veoma nezavisno, ali samo od svoje države.
Od nekih drugih su prilično zavisni".

Vučić je upitao "čime ćemo da se borimo ako ne strožim kaznama" protiv kriminalaca, te da mu je drago što će ostaviti manje prostora za slobodno sudsko uverenje.
On je dodao da su građani "gladni pravde" i poručio protivnicima reforme da se žale Savetu Evrope, ali da će rezultat biti "kao da se žale upravi vodovoda".
Predsednik je najavio da će zakoni u našoj zemlji biti stroži i od nekih u Nemačkoj.
Onako kako su zakoni regulisani u Nemačkoj, mi ćemo da propisujemo iste zakone, samo malo strožije. Mi smo rešili da ako bilo ko bude uhvaćen da prodaje drogu ima da ide u zatvor na pet godina. Drugi put ako ga uhvate, ide kazna na sedam i po godina minimalno - dodao je Vučić.
Na komentar novinara da pojedine sudije kažu da nije originalan i da su i prethodnici pokušali isto da poostre kaznenu politiku, kao i da se pokazalo da to
ne smanjuje broj krivičnih dela, Vučić je zapitao o kome se radi, a na odgovor da
je reč, na primer, o sudiji Apelacionog suda Miodragu Majiću, uzvratio:

"Kako ste ga pogodili odmah? Ne možete nikog drugog ni da čitate, pošto ne silazi sa Šolakovih i Đilasovih medija. Bogom dan da soli pamet, a prvo svrati do nekih ambasada da mu oni kažu šta da misli o tome. Pa se on onda pojavi da nam objasni šta misli o tome", primetio je Vučić.
Istakao je da je sit toga da mora da odćuti takvima koji nam stalno drže neka predavanja.
"Kad su to povećavali kazne, kada su za trgovinu droge 61,11 odsto od
osuđujućih presuda bile uslovne osude, pa kada su to onda povećavali kazne?", zapitao je Vučić.

On je ukazao da je isto tako advokat Borivoje Borojević, inače član stranke Vuka Jeremića rekao da je ovih dana u velikoj akciji policije uhapšeni Filip Korać "nevin
I fin" čovek.

"Nema ko ne zna ko je Korać. Što ne kažete kako mu idu telohranitelji po gradu.
Mi ih hapsimo, pa ih puštaju, iako šetaju heklerima. Šta će im hekleri, sve pošteni svet", kazao je on.

Vučić je kazao da je Korać onaj joji je organizovao dovođenje Hrvata na stadion Partizana.
„Oni koji su skinuti goli, od kojih su neki već ubijeni. Ta banda mafijaša i narko dilera došla je da zavodi red po nalogu Koraća, za kojeg ovi znaju da nije kriv. Što je dovodio te ljude? Da postavi svoju mrežu narko dilera. Što to radite kada ste pošteni", poručio je on.
Rekao je da opozicija hvali mafijaše, da pričaju kako znaju da su to fina gospoda, jer hoće pare mafijaša.
Oni, kaže, žele da žive u 90-tim, jer ne umeju da funkcionišu u promenjenom svetu, u kakvom mi danas živimo, ali da on neće dozvoliti da kriminal vlada kao
tih godina i decenija.

"Ja rizikujem sve, oni ništa", rekao je Vučić i ponovio da je politika stranaka bivšeg režima zapravo politika povratka u 90-te.
Naveo je da je najgora godina, po broju ubistava, bila 2001, i 2002, kao i 2003, kada je ubijen i premijer.
Prema njegovim podacima 2001. bilo je 215 krivičnih dela ubiustva, a 2017.
"svega" 72.

Nešto lošija, dodao je, bila je prošla godina sa 96 ili 97 ubustava.
A u vreme najvećeg kriminala između 2001. i 2003. nisu, kaže, pravili problem od toga, da bi zaštiti svoju vlast.
Govoreći o inicijativi Igora Jurića, kaže da je to čovek koji je "izgubio svog anđela"
i da je jasna njegova borba.

- Izgurao je svoje. I briga me šta će reći Evropa, sudovi, Savet Evrope: važniji su mi životi dece. Slušali smo Jurića svaki dan i trebalo nam je puno vremena da proguramo inicijativu. Danas su svi skočili na njega jer brani moju odluku. Pa,
borio se za tu odluku koja je prošla i biće usvojena. Valjda treba da bude dobar samo ako kaže nešto loše protiv mene, a koga briga za suštinu. Deo političke
elite nije bilo briga za narko dilere, ubice dece i zločine, već im je stalo samo da napadaju mene i moje saradnike - kaže predsednik.

Kada je reč o ubistvu Despotovića i Stankovića, kaže da država zna ko su počinioci.
- Imamo ih u operativnom smislu i zmao ko ih je ubio. Ljudi koji su to videli, to su potvrdili i govorili su istinu. Biće mnogo muka za mafijaška udruženja da brane svoje mafijaše - kaže Vučić.
Na pitanje kada će se pronaći ubica Olivera Ivanovića, Vučić kaže da je to jako teško pitanje.
Rekao je da se pravi loša slika, kao što su radili i 90.tih kada je trebalo
satanizovati Slobodana Miloševića, pa svi znaju za knjigu iz tog doba "Vidimo se
u čitulji".

- Pitate me nešto što je od nas od ključnog značaja. Olivera Ivanovića sam dugo poznavao, još od pre 2000. godine. On je obavljao važne funkcije i bio je jedan od onih koji su vodili naše grupe čuvara mostova severno od Ibra. Najsmešnije mi je kada oni koji su o njemu govorili najgore, danas govore najlepše - rekao je Vučić.
"Bio je čovek koji je imao svoj autoritet i integritet. Nije bio uvek najomiljeniji. A, najsmešnije mi je kada oni koji su o njemu govorili najgore, danas o njemu govore najlepše", rekao je Vučić.
Istakao je da je on pomagao Ivanoviću, ponekad čak i zaobilazeći i kosovske propise, kako bi ta pomoć stigla.
On je naveo da su Rada Trajković, Milan Milanović i Marko Jakšić, najžešći način napadali Olivera Ivanovića.
Optužili su ga da je rušio jedinstvo kosovskih Srba, i da on ima tri promila podrške Srba, a danas govorekako je imao stoprocentnu podršku i kako ga je ubio neko iz Beograda - rekao je Vučić.
Kako je naveo, kao prvu činjenicu da Beograd nema nikakve ingerencije i da nije mogao da bude urađen uviđaj, jer kako kaže, nisu dobili pristup.
- Mi sve vreme bauljamo u magli. Tražili smo satelitske snimke, ali nisu hteli da nam daju. Mi svakako radimo, ali oni su nas optužili od prvog trenutka. Zatim je krenuo žestok pritisak spolja. Samo je jedanput Oliver bio kod mene a da njegova supruga nije bila sa njim. Ja sam poslao svog starijeg sina da ga sačeka kada je izašao iz zatvora. Trudio sam se da toj porodici pomognem u tom postupku
- rekao je Vučić.


Izvor: novosti.rs

rn
 


❮ Nazad