Ekstremna zima u Americi odnela 12 života: Temperatura pala do -44 stepena, radnici palili šine da bi vozovi mogli da krenu
Ledeni talas proširio se sa srednjeg zapada i na severoistočni deo SAD

Ledeni talas, koji je pogodio američki srednji zapad i doneo rekordno niske temperature, odneo je 12 života, a danas se proširio i na severoistočni deo SAD.
Meteorolozi prognoziraju za vikend toplije vreme, ali to je mala uteha za one koji
se suočavaju sa ledenim uslovima, brutalnim udarima vetra i temperaturama koje su se u pojedinim oblastima spustile i na 34 stepena ispod nule.

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe Endrju Orison rekao je za Rojters da su u jutarnjim satima temperature širom srednjeg zapada među najnižim. U delovima Ilinoisa u četvrtak je bilo 36 stepeni Celzijusa ispod nule, u delovima Severne Dakote minus 30, a u Minesoti i delovima Mičigena 29 stepeni ispod nule.Škole u delovima Viskonsina, Minesote, Mičigena, Ilinoisa i Ajove su i dalje zatvorene. Ledeni talas zahvatio je i Masačusets, Njujork, Pensilvaniju i
prestonicu Vašington. Prema podacima meteorološke službe, u Bostonu je 15 stepeni ispod nule.

- Situacija u četvrtak ujutro je najgora kada je reč o hladnoći.  Severoistočni deo zemlje će zahvatiti najhladniji arktički vazduh - rekao je Orison.
Hladnoća je od subote odnela najmanje 12 života širom srednjeg zapada.
Pojedini su poginuli u saobraćajnim nesrećama povezanim sa vremenskim neprilikama, dok su neki smrzli na niskim temperaturama.

Izuzetno je hladno i u delovima juga, Kentakiju, Tenesiju i delovima Džordžije. U sredu su širom srednjeg zapada oboreni rekordi kada je reč o niskim temperaturama, a najniža je bila u Minesoti, čak 44 stepena ispod nule.
Zvaničnici su saopštili da su u 85 odsto SAD zabeležene temperature ispod nule.
Međutim, situacija bi trebalo da se promeni do vikenda. U Čikagu, gde su radnici palili šine da bi vozovi mogli da se kreću, a temperatura bila 30 stepeni ispod
nule, u subotu i nedelju bi trebalo da bude mnogo "toplije" - i do 10 stepeni Celzijusa iznad nule. Polarni talas izazvao je stotine saobraćajnih nesreća, dok
je u četvrtak ujutro više od 2.500 letova bilo otkazano, a najmanje 3.500 odloženo, i to uglavnom sa aerodroma u Čikagu.

U tom gradu poremećen je i železnički saobraćaj, navodi Glas Amerike.
Kompanija Dženeral motors obustavila je rad u 11 fabrika u Mičigenu, a na građane se apeluje i da štede prirodni gas.

Poslednji, slični ledeni talas na srednjem zapadu i severoistoku bio je pre više od 20 godina.

Izvor: telegraf.rs

❮ Nazad