OPASNO NAS PLJAČKAJU! "DELEZ" NA KESAMA ZARADI 1,2 MILIONA EVRA! Podigli cenu SA DVA NA PET DINARA I POVEĆALI PROFIT krijući se iza brige za životnu sredinu
Sa cenom od pet dinara po kesi, a čija nabavka košta dinar, belgijski trgovinski lanac godišnje ima 144.000.000 dinara čistog profita. Odbili su predlog
da doniraju novac od kesa u ekološke fondove jer im
je jedini cilj zarada, tvrde u potrošačkim udruženjima


Kompanija "Delez", krijući se iza ekološke osvešćenosti i brige za životnu
sredinu, zgrće milione na plastičnim kesama. Iako su tvrdili da ih profit ne zanima, već očuvanje životne sredine, oni su povećali cenu običnih plastičnih kesa u
svojim objektima "Maksi" i "Šop end go" na pet dinara, dok je njihova cena u "Tempu" čak sedam dinara! Samim tim su dokazali da im nije stalo do očuvanja životne sredine i toga da kese naplaćuju samo onoliko koliko njih koštaju, kako su mesecima tvrdili, već da gledaju jedino dodatni profit.

- Naplata kesa pokazala se kao najbolje rešenje. Naš cilj nije zarada, već zaštita životne sredine, jer cena od dva dinara samo pokriva troškove kupovine kesa. Međutim, čim stavite i simboličnu cenu, građani će krenuti da vode računa i kupuju cegere. Naš prosečan kupac u kupovini potroši pet kesa, što na godišnjem nivou nije mali iznos - rekao nam je tada direktor marketinga "Deleza".
Ako se vodimo tom računicom, kao i tvrdnjom da je prodaja kesa nakon početka prepolovljena, ali i podatkom ove kompanije koja tvrdi da se u njenim objektima mesečno obavi 1.200.000 kupovina, godišnji obrt od kesa je 180 miliona dinara (oko 1,5 miliona evra). Ako od te cifre odbijemo to da petinu ove sume čine troškove kupovine i štampe kesa (oko dinar po komadu), jasno je da "Delez" ima 1.200.000 evra, odnosno 144.000.000 dinara čistog profita.
Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić ističe da se zarada "Deleza" na plastičnim kesama meri u milionima dinara.
- Priča trgovaca da kese naplaćuju kako bi zaštitili životnu sredinu, a ne kako bi zaradili dodatni novac, ne pije vodu! Pre nego što su počeli da naplaćuju kese, naše udruženje prisustvovalo je sastanku sa najvećim trgovinskim lancima gde su svi do jednog tvrdili da ne žele da zarade na kesama, već samo da nateraju građane da ih što manje koriste kako bi se smanjilo zagađivanje životne sredine. Mi smo zato predložili da svu zaradu od prodaje kesa daju u ekološke fondove ili dobrotvorne svrhe. Rekli su da će razmisliti, ali, naravno, od toga nije bilo ništa!
Da ne spominjemo da ta kesa njih košta manje od dinar, pa samim tim i da se njihova zarada meri u milionima - kaže Bumbić i dodaje: - Takođe, da je njima ekologija na pameti, stavili bi cenu od 20 dinara, tada gotovo niko ne bi želeo da baca tolike pare i problem bi bio rešen. Dva dinara, pa čak i pet će gotovo svako bez razmišljanja da plati. Međutim, kada bi naplaćivali 20 dinara, onda bi im prodaja kesa drastično opala, a to se njima ne isplati jer bi ostali bez te dodatne zarade koju do sada nisu imali. Ipak, ako u kompaniji "Delez" i dalje tvrde da žele da zaštite prirodu, ja ih opet pozivam da te pare daju nekom ekološkom udruženju.

Da "Delez", kao i ostali trgovinski lanci koji za sada tvrde da neće podizati cenu kesa, zarađuju na njima veliki novac, ali i dalje zagađuju prirodu oko nas za Zaštitnik potrošača, potvrdio je i Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.
- Nisam siguran da je došlo do smanjenja zagađenja upotrebom plastičnih kesa iz prodavnica, ali sam sasvim siguran da je došlo do neplaniranog povećanja profita u prodavnicama. Baš se pitam za koliko miliona se povećao njihov profit otkako su počeli da naplaćuju kese. Kese koje kupujemo i dalje se teško raspadaju, a sada
ih plus i plaćamo! Svi se slažemo da treba smanjiti zagađenje, ali smatram da ovo rešenje nije dobro. Svuda u svetu se koriste papirne kese koje se brzo raspadaju i ne štete prirodi. Zašto ih ne bismo i mi uveli i naplaćivali ako treba? Još jedno dobro pitanje je zašto je cena tako mala? Ako i dalje koristimo plastične kese, one će svakako štetiti prirodi, ali ako basnaslovno povećamo cenu i žestoko udarimo po džepu potrošače, zaista će dva puta razmisliti pre nego što je kupe - kaže Nikolić i apeluje:

- Hajde da u prodavnice nosimo cegere i platnene kese, tada nam uopšte neće trebati plastične! Na taj način nećemo zagađivati prirodu oko nas, a dodatni plus
je što nećemo bespotrebno puniti kase marketa.

Ovo što su nam pričali predstavnici potrošačkih udruženja dodatno potvrđuje Dragan Dubovski iz firme "Sofija plast", koja se bavi proizvodnjom i prodajom plastičnih kesa i koji je za "Zaštitnik potrošača" otkrio da jedna kesa košta svega 80 para i da uz to trgovinski lanci na veću količinu dobiju i popust.
- Kese koje se prodaju po ceni od dva dinara u prodavnicama širom Srbije i pet dinara u "Delezovim" radnjama, trgovce staju svega 80 para po komadu. Ako bi želeli na njima da ištampaju naziv trgovinskog lanca, ta kesa bi stajala između dinar i dinar i po. Naravno, kada su veliki trgovinski lanci u pitanju, njima trebaju ogromne količine ovih kesa i zbog toga im ove cene budu dodatno snižene - kaže Dubovski.
- Ne možemo govoriti o zaštiti životne sredine ako se te kese i dalje prodaju. Takođe, da im očuvanje prirode nije primarni cilj, zaključujemo iz toga što te pare stavljaju sebi u džep, a ne doniraju ih, recimo, u ekološke fondove koji bi s tim novcem mogli da naprave značajan napredak. Plastične kese su problem sa nesagledivim posledicama. Zagađuju nam vazduh, vodu i zemljište - ističe Pfendt. To potvrđuje dve činjenice - prva da je cena plastične kese 0,8 dinara po komadu dok se na veliko dobija i značajan popust, i druga da uprkos predlozima potrošačkih udruženja i stručnjaka nisu želeli da zaradu proslede ekološkim fondovima. Da sve bude zanimljivije, prema računici koju smo izveli na osnovu njihovih podataka, ovaj belgijski lanac će nakon najnovijeg poskupljenja, samo na plastičnim kesama, koje se do pre nekoliko meseci nisu ni naplaćivale, zarađivati godišnje čak dva miliona evra!
Podsećanja radi, bivši direktor marketinga "Deleza" Nikola Papak je u aprilu 2018, kada su kese počele da se naplaćuju dva dinara, u izjavi za naš list tvrdio da ova kompanija neće od toga zaraditi ni dinara i da je jedini cilj ekologija i očuvanje prirode.

Izvor: informer.rs


❮ Nazad