VESNU ZMIJANAC TUŽILI ZA PREVARU: Nije isplatila autorska prava muzičarima
Pevačica je kao vlasnica produkcije „Niki“ objavila album „Svatovi“, nakon čega su se pojavili problemi sa neisplaćivanjem autorskih prava saradnicima

Privatna izdavačka kuća „Niki“ u vlasništvu Vesne Zmijanac osnovana je početkom devedesetih godina i postojala je samo nekoliko meseci. Pod njenim okriljem objavljen je Vesnin album „Svatovi“, što je bilo dovoljno za brojne malverzacije i tužbe pristigle od oštećenih saradnika. Magazin Sabor objavio je tekst o ovoj mahinaciji Zmijančeve:
U četvrtom kvartalu 1990. godine prijavljen je tiraž ploče Svatovi“ od 293.000, da bi već u prvom kvartalu naredne rekla: „Nemamo ništa da prijavimo.“ To je svojevrstan apsurd i govori da tu nisu čista posla. Sama Vesna se ne uzrujava previše zbog ovoga.
- Prijavljeno je ranije oko 300.000, a nedavno još 65.000. To je bilans prodaje moje ploče „Svatovi“. Uostalom, nije ni bitno koliko sam prodala, već da oni koji sarađuju sa mnom
uvek budu najbolje plaćeni - rekla je ona.


.Jedan od  oštećenih Dragan Aleksandrić

Međutim, njeni dojučerašnji saradnici Dragan Aleksandrić, Dragan Laban i Tomica Miljić ne nasedaju na slatkorečivost pevačice, pa su odlučili da namire račune preko suda.

- Taj Dragan Aleksandrić se samo prošetao kroz studio, a zaradio je od mene 300 starih milijardi - izjavila je Vesna.
Šta je zapravo nateralo muzičare da presaviju tabak, saznali smo u razgovoru s njima. Aleksandrić bez mnogo uvijanja govori o ovom sporu i o svojim zahtevima.
- Vesna mi na ime autorskog honorara duguje novac za još 65.000 i na ime izvođačkog honorara za celokupan tiraž. Dogovorili smo se da to budu dva procenta. Na ploči sam
imao tri aranžmana, tri kompozicije i dosvirao sam šest harmonika. Tačno je da sam u studiju boravio samo jedan dan, ali nije ni bilo potrebno da dolazim više.

Stiče se utisak da je najogorčeniji Dragan Laban.
- Bio sam inicijator tužbe. Sve numere na Vesninoj ploči sam ja odsvirao.
Vesna misli da sve zna najbolje, zato su joj svi muzičari okrenuli leđa, pa na svakoj ploči
radi s drugima. Ne znam šta će raditi kada joj svi zatvore vrata - rekao je aranžer.

Nije poznato kako se ovaj sudski proces okončao, ali je izvesno da je Vesna posao sa izdavaštvom prepustila stručnijima od sebe. Posle gašenja kuće „Niki“, vratila se u PGP i više nije imala priliku da saradnicima uskraćuje pošteno zarađeni novac od autorskih prava.


Izvor: Kurir.rs/ Ivan Ercegovčević  / Foto: Ana Paunković❮ Nazad