GORI NOTRE DAME SIMBOL PARIZA: Veliki požar na krovu čuvene katedrale u Parizu
U Katedrali Notr Dam u Parizu večeras je izbio masivni
požar koji se, uprkos naporima vatrogasne službe, relativno brzo proširio.


Francuski "Mond" navodi da je požar izbio na tavanu, ali je u međuvremenu obuhvatio ceo krov usled čega se dogodilo urušavanje i sada je u toku borba da deo koji plamen nije zahvatio sačuva. Ipak, tamo gde vidno nedostaje krovna površina jasno se nazire snažna vatra koja se proteže iz unutrašnjosti zdanja.
Usled jačine plamenova, prvo su padali delovi, pa onda i vrh tornja istorijskog zdanja,
a kako je scena koju brojni korisnici društvenih mreža opisuju kao "stravičnu" i
"neverovatno tužnu".

Vatrogasna služba brzo se odazvala po pozivu, postavljeni su bezbednosni parametri, a za medije je kratko prokomentarisano samo da je u toku akcija gašenja. Nešto kasnije, francuski mediji su preneli da se zbog gašenja pojavilo oko 400 vatrogasaca, čak i oni van dužnosti.
Portparol zdanja je predočio da je vatra prvi put primećena oko 18.50 časova i da je objakat veoma brzo evakuisan nakon toga.
Iako uzrok naizgled masivnog požara još nije jasan, pojedini zvaničnici su sugerisali da bi mogao da bude povezan sa radovima koji su bili u toku u zdanju, javlja "Bi-Bi-Si".
Predsednik Francuske Emanuel Makron odložio je planirano obraćanje naciji "zbog
strašnog požara u Notr-Damu", prenosi "Skaj Njuz". Nešto kasnije oglasio se i na Tviteru i tom prilikom predočio da je tužan zbog velikog požara koji je zahvatio katedralu.

Gradonačelnik Pariza, An Hidalg, nazvala je požar "užasnim" i apelovala ljudima koji se nalaze u blizini katedrale da poštuju sigurnosne parametre koje su uspostavile spasilačke ekipe.
Inače, na osnovu informacija koje stižu od novinara koji se nalaze na licu mesta, iza bezbednosnih granica koje su postavljene okupilo se mnogo ljudi i, kako kažu, među njima nema nikoga da nije porešen, te da većina prisutnih plače.

Katedrala Nort Dam, čija je izgradnja počela 1163. godine, je najposećenija znamenitost
u Francuskoj koju u proseku dnevno poseti oko 30.000 ljudi, a britanski "Dejli mejl" peocenjuje da oko 12 miliona osoba odluči da poseti objekat svake godine.


Izvor: blic.rs 

Notr Dam1 kolaz BeFunky-collage1❮ Nazad