MLADA U BOGATIĆU REKLA MATIČARU DA SE NE ODRIČE SVOGA PREZIMENA, A ONDA JE NASTAO HAOS
Šokirala i svekra i svatove a oni joj dobacivali zašto si se uopšte i udavala?! 

Mačvanski matičari ne vode posebnu evidenciju nevesta sa dva prezimena, ali navode
kako se mahom ćerke jedinice odlučuju da zadrže svoje prezime

 
BOGATIĆ - U tradiciji mačvanskog kraja je da se nevesta odrekne devojačkog prezimena i prilikom zaključenja braka izjasni da se ubuduće preziva kao suprug.
Pošto ovaj običaj ima ishodište u patrijarhalnim porodičnim odnosima koji sve više blede,
u novije vreme se o tome obavezno razgovara pre nego što mladenci stanu pred matičara. U protivnom, venčanje se lako pretvori u skandal ako se nevesta posle sudbonosnog "da" izjasni da zadržava svoje prezime.

Jedna mlada žena, koja iz razumljivih razloga ne želi da joj se objavi ime, upravo tako je šokirala svatove, a najviše svekra i svekrvu. Pre venčanja ona i suprug nisu smeli da saopšte da će svom devojačkom prezimenu dodati njihovo.
- Kada sam matičaru rekla da zadržavam svoje i dodajem prezime muža, nastao je opšti žamor među gostima u sali za venčanje. Ni u tom svečanom trenutku rođaci mog muža
nisu mogli da se suzdrže. Iako sam se trudila da ne obraćam preterano pažnju, već da uživam u našem venčanju, nije bilo prijatno slušati najružnije komentare. Od snebivanja zašto sam se uopšte udavala u njihovu familiju kada mi se ne dopada njihovo prezime, do toga kako sam ih osramotila i obrukala - priča ona.


Izvor: kurir.rs / FOTO: AP

 


❮ Nazad