ŠTA JE BOKI 13 REKAO POLICIJI: Ako me ubiju, dokazi protiv Zaeva su kod moje mame AFERA REKET I TORBA LUJ VITON TRESU SEVERNU MAKEDONIJU
U frci: Premijer Severne Makedonije na sve načine pokušava da se ogradi
od kontroverznog voditelja, koji je uhapšen zbog reketiranja biznismena.
Plaši se šta bi još moglo da ispliva u javnost

Zapretio: Pašće mnogi političari. Imam dokaze protiv državnog vrha. Sve iz prve ruke. I sve sam ostavio na sigurnom, na nekoliko adresa. Ako mi se nešto dogodi, doći će do političkog zemljotresa. Otvoriće se Pandorina
kutija, kazao Jovanovski
Jovanovski je, kako saznajemo, policiji na saslušanju rekao da ima dokaze protiv Zaeva i njegovih saradnika, među kojima je i premijerov savetnik Zoran Bašanović. Kako je naveo, dokaze o umešanosti u aferi „reket“ sačuvao je na sigurnom, i to na više adresa.
Mnogi će pasti
Boki 13 je, podsetimo, optužen za reketiranje biznismena Jordana Kamčeva, od kog je uzeo 1,5 miliona evra u kešu kako specijalna tužiteljka Katica Janeva, inače štićenica Zaeva, ne bi podnela zahtev za produženje njegovog pritvora.
- Ako me ubijete u zatvoru, pašće i mnogi političari, a tu mislim i na Zaeva i njegovu vladu. Imam dokaze protiv
Zaeva i državnog vrha. Sve iz prve ruke. I sve sam ostavio na sigurnom, kod majke i na još nekoliko adresa. Ako mi se nešto dogodi, ako me ubijete, obesite i to pokušate da predstavite kao samoubistvo, budete li me ovde tukli,
mučili, zastrašivali, lepo vam sada kažem, da posle ne bude da niste znali, u Makedoniji će biti politički zemljotres. Otvoriće se Pandorina kutija, niko neće biti pošteđen bude li mi pala dlaka za glave - kazao je na saslušanju Jovanovski.

Ozbiljni igrači
Izvor našeg lista u Severnoj Makedoniji otkriva da ove pretnje nisu nimalo naivne i bezazlene.
- Ovo je velika afera, ozbiljni ljudi i ogromne su pare u igri. U Makedoniji kažu da će biti krvi. Boki 13 je reketirao mnoge. Slučaj Kamčev je tek vrh ledenog brega - priča naš sagovornik.
Dodaje da je, osim sa Zaevim i tužiteljkom Janevom, Boki 13 održavao bliske kontakte i sa drugim makedonskim političarima.
Potres u regionu
- Viđao se s ministrom policije Oliverom Spaskovskim i gradonačelnikom Skoplja Petreom Šilegovim, kao i Aleksandrom Kiracovskim, bivšim generalnim sekretarom SDSM, stranke na čijem čelu je Zaev. Kiracovski je podneo ostavku na tu stranačku funkciju u maju, kad su isto učinili i Spaskovski i Šilegov, do tada potpredsednici SDSM. Pored njih, Boki 13 je održavao veze i sa gradonačelnikom Kumanova Maksimom Dimitrijevskim - navodi naš izvor i dodaje da kontroverzni voditelj viđao i sa stranim diplomatama, među kojima su tamošnji ambasadori Slovenije, Velike Britanije...
Inače, ova afera je odjeknula širom regiona, a veliko interesovanje pokazuju i svetski mediji. Italijanski portal Laverita je u četvrtak objavio snimak na kom se vidi da je Boki 13 sa svojim prijateljem Zoranom Mileskim, koji je takođe uhapšen, uzeo od Kamčeva 1,5 miliona evra u kešu.

Novi šok-snimak
JANEVA OBEĆAVA BOKIJU 13: SVE ĆE BITI OK 

Italijanski portal Laverita (istina) objavio je juče novi video-snimak o „slučaju reket“ u Severnoj Makedoniji u kom se, tokom telefonskog razgovora Bokija 13 i Kamčeva, čuje i glas specijalne tužiteljke Katice Janeve, koja kaže biznismenu „da ne brine za ništa, jer će sve biti OK“. Makedonski novinar Branko Gerovski tvrdi da je Zaev znao da postoje neoborivi dokazi o „bombaškom milionskom reketu i o umeštanosti Janeve u aferi“, pa su, kada je postalo jasno da je prikrivanje tog skandala nemoguće, Jovanovski i Milevski osumnjičeni i pritvoreni, a tužiteljka podnela ostavku.

maksim dimitrijevski, gradonačelnik kumanova

- Zaev više nema manevarskog prostora da dostojanstveno zatvori skandal. Italijanski desničarski medijum sada će bacati termonuklearne bombe od kojih će se razdrmati vlada u Skoplju, a Zaev neće razumeti zašto nije uspeo da
se suoči s Bokijem Trediči, Katicom Prasiči, Radom Mediči i kompanijom - navodi Gerovski.

Čarls garet, bivši britanski ambasador

bojan jovanovski i gradonačelnici skoplja i karposa
 
Severnoj Makedoniji preti politički zemljotres, i to zbog uhapšenog voditelja Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao
Boki 13, koji je zapretio da će, ako mu

se nešto desi u zatvoru, pasti vlada premijera Zorana Zaeva, otkriva Kurir.

 
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev na sve načine pokušava da se izvuče iz afere "reket", u koju je duboko upleten sa svojim saradnicima, među kojima je i njegov savetnik Zoran Bašanović, kao i specijalna tužiteljka Katica Janeva.

Zaev je, kako Kurir saznaje, odlučio da niz vodu pusti uhapšenog voditelja Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao
Boki 13, koji je

iznudio 1,5 miliona evra u kešu od biznismena Jordana Kamčeva, da bi ga Janeva, inače štićenica tamošnjeg premijera, oslobodila pritvora.

Upleteni saradnici

Sa ovim reketiranjem Zaev je bio upoznat, potvrdio je i Boki 13 na procurelim snimcima, koje je objavio italijanski portal La Verita. Voditelj u razgovoru s reketiranim biznismenom govori da će se sastati sa Zaevim, koji je, kako tvrdi, upoznat sa njegovim slučajem,
te da "neće biti problema". U nastavku, Boki 13 kaže da Zaev nije imao nikakvih primedbi na njihove dogovore, a onda se hvali poznanstvom s premijerom, koji ima poverenja u njega i čak mu tajne odaje, tj. govori mu "stvari koje niko drugi ne zna".- Zaev je u panici, plaši se šta će još da izađe u javnost pošto je svestan da su on i njegovi saradnici, pre svih Bašanović, duboko upleteni u ovu aferu. Zato pušta Bokija 13 niz vodu i na sve načine se ograđuje od njega iako
sve ukazuje da je umešan u ovaj slučaj koji je uzdrmao region - priča izvor Kurira iz Skoplja.


Fotke ga demantuju

A u prilog tome da makedonski premijer želi da se izvuče iz svega govori i to što se tokom vikenda oglasio
povodom afere "reket", odbacujući bilo kakvu povezanost, saradnju ili komunikaciju sa Bokijem 13. Tvrdi da je
sa njim pričao samo o humanitarnim aktivnostima, posle čega nisu imali nikakvu saradnju, a dodao je i da "istraga mora da otkrije sve detalje" i da "svako mora da odgovara za svoje postupke". Međutim, brojne fotografije s kontroverznim voditeljem potvrđuju da je Zaev prethodnih godina imao čestu komunikaciju i susrete s njim.


Podsetimo, Boki 13 je na saslušanju u policiji naveo da ima brojne dokaze da je Zaev umešan u ovu aferu, te da je sve na sigurnom mestu ukoliko mu se nešto dogodi u zatvoru. Kako je rekao, lako bi mogla da se otvori Pandorina kutija, a nije isključen ni pad tamošnje vlasti.

Izvor: kurir.rs❮ Nazad