Hoćemo li ove godine po poslednji put pomerati kazaljke
Sve je počelo peticijom koju je potpisalo 70.000 Finaca. Uvedeno, pre svega, radi uštede energije, letnje i zimsko računanje vremena moglo bi da postane prošlost, a zemlje EU tako bi se pridružile Rusiji, Belorusiji i Turskoj kod
kojih je pomeranje kazaljki već ukinuto.


Srbija je počela da koristi letnje računanje vremena prvi put u martu 1983, a kazaljke su usklađene sa Evropkom unijom, odnosno pomeraju se u martu i oktobru. 

Letnje računanje vremena počeće noćas, dva sata iza ponoći, kada časovnike treba pomeriti za jedan sat unapred.

Ministarstvo privrede je saopštilo da, na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedelju, 25. marta, u 02.00 sata tako što se pomeranjem skazaljki za jedan čas unapred, vreme u 02.00 sata računa kao 03.00 sata.

“U prošlosti je kućno osvetljenje bilo primarni okidač za električnu potrošnju i u tom
vremenu je pomeranje satova moglo imati nekog efekta na potrošnju. Međutim, u današnjem svetu klimatizacioni sistemi i elektronika su značajni potrošači električne energije, tako da pomeranje sata ne utiče na ovu potrošnju, osim što je može i povećati”, navodi Kovačevićeva. 


Inače, nekoliko zemalja Evrope odustalo je od pomeranja kazaljki. Verovatno najznačajniji primer je Rusija koja je 2011. ostala “zarobljena” na letnjem računanju vremena. Milioni stanovnika Rusije su međutim bili nezadovoljni rešenjem jer su na posao putovali po mrklom mraku, Duma je 2014. vreme vratila na zimsko. 

Pomeranje kazaljki ukinuto je u Belorusiji, Turskoj, Islandu. Nikada nije korišćeno u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta. 

Kako su naveli u Ministarstvu privrede Srbije zakonska regulativa u našoj zemlji usklađuje se sa regulativom u EU, što je obaveza Srbije zbog procesa pristupanja Uniji. Kako su dodali, prati se situacija, a svaku promenu pratiće i Srbija. 

Evropska komisija će raspravljati o predlogu Evropskog parlamenta. Kako smatra Anđelka Kovačević bilo kakva odluka će zahtevati vreme koje može trajati i godinu dana. 

Nas ovog vikenda očekuje pomeranje kazaljki, a na prirodno zimsko vreme vratićemo ih u oktobru. Sledeće godine to možda ne bude slučaj. 

Nevena Zdravković

Izvor: b92 


Nazad na pregled