Počinje KAŽNJAVANJE VOZAČA za prekoračenje prosečne brzine na svim delovima auto-puta:
Prema informacijama iz Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, uskoro počinje kažnjavanje vozača zbog
prekoračenja prosečne brzine na svim delovima auto-puta
od Beograda do Niša, od Stare Pazove do Subotice,
naravno u oba smera, pa ovaj „problem“ vozači više neće imati samo na deonici od Šida do Šimanovaca, kao do sada.


Kako piše magazin SAT, kontrole će početi krajem ovog ili početkom narednog meseca, tako da će tokom aprila sasvim sigurno stići prve „čestitke“ na kućne adrese vlasnika vozila snimljenih u prekoračenju prosečne brzine.
U Direkciji za mere i dragocene metale potvrdili su da je završeno merenje tačnih razdaljina između svih naplatnih stanica na pomenutim pravcima i u jednom i u drugom smeru.
Dakle, sve je spremno i uskoro počinje, pa nije zgoreg da se podsetimo svih novih deonica gde će morati jako da se vodi računa o kretanju i minimalnom vremenu koje je potrebno da se stigne od jedne do druge naplatne rampe bez bojazni od kazne.
Zahvaljujući tačnim razdaljinama na kojima će se meriti prosečna brzina, koje je utvrdila Direkcija za mere i dragocene metale, ekipa magazina SAT je tačno u sekund izračunala koliko se minimalno mora voziti između svake rampe, kako ne bismo prekoračili prosek,
bez obzira na to kojim se smerom krećemo auto-putem kroz Srbiju.

KAZNE NA DVA NAČINA
Prema dosadašnjim iskustvima, vozači se kažnjavaju na dva načina. Kada na lice mesta izađe policija i rasporedi po jednog saobraćajca u svaku kućicu za naplatu putarine, biva sankcionisan svako ko prekorači prosečnu brzinu, bilo da je reč o našim, ili stranim državljanima.
Kad sistem za naplatu putarine signalizira da je vozilo koje je stiglo za manje vremena
nego što je propisano i da je njegova prosečna brzina veća od 120 km/h, policajac odmah izlazi iz kućice, uzima dokumenta od vozača i upućuje ga da stane na kontrolni punkt gde će mu drugi policajac uzeti podatke.

Ukoliko je u pitanju manje prekoračenje do 40 km/h, našem državljaninu se odmah uručuje prekršajni nalog tako da polovinu iznosa kazne može da plati u roku od osam dana, dok se strancima naplaćuje na licu mesta.
Naša policija i dalje ne prima kartice, pa oni koji kod sebe nemaju dinare, moraju ostaviti dokumenta kod saobraćajca i otići do najbliže menjačnice.
Kada je reč o onima koji su vozili brže od 160 km/h u proseku, dalji postupak zavisi od državljanstva. Naš vozač će moći da nastavi put, ali će mu naknadno stići poziv od prekršajnog suda, dok stranca odmah sprovode kod dežurnog sudije koji mu po ubrzanom postupku izriče novčanu kaznu.
Drugi sistem kažnjavanja je češći i čini se, nepravedniji prema domaćim vozačima. Policija svake dve-tri nedelje prikuplja podatke o zabeleženim prekoračenjima prosečne brzine i samo našim državljanima šalje na kućnu adresu pozive da dođu i izjasne se o identitetu osobe koja je upravljala njihovim vozilom u vreme kada je prekršaj zabeležen.
Oni s manjim prekoračenjima odmah dobijaju i prekršajni nalog, a ovi drugi, kada se izjasne, poziv iz suda. Dakle, stranci neće biti sankcionisani ako policije nema na licu mesta, a naši vozači uvek moraju da vode računa i mogu dobiti prekršajnu prijavu posle više meseci.
* Poziv koji se šalje na kućnu adresu vlasnika vozila koje je napravilo prekršaj sadrži vreme ulaska na naplatnu rampu i izlaska sa nje, dužinu pređenog puta i vreme za koje je taj put pređen, kao i prosečnu brzinu izračunatu količnikom ta dva parametra.
* Rok za pokretanje prekršajnog postupka je 12 meseci od momenta kada je prekršaj zabeležen, pa našim državljanima poziv iz MUP-a može stići i dugo posle prekoračenja prosečne brzine.

Izvor: dnevne.rs / Foto: ilustracija Tanjug Tanja ValicNazad na pregled