VANREDNO STANJE SE UKIDA U SREDU, OD ČETVRTKA NEMAMO POLICIJSKI ČAS?! Predsednik Vučić saopštio NAJNOVIJE VESTI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je bio gost voditeljke Verice Bradić u emisiji "Hit tvit" na televiziji Pink i tom prilikom je otkrio da će se vanredno stanje najverovatnije ukinuti u sredu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će vanredno stanje biti ukinuto 6. maja, na Đurđevdan, te da od četvrtka, 7. maja, više nećemo
imati policijski čas. Epidemiolog Predrag Kon istakao je da kada se i ukine vanredno stanje, i dalje ostaje proglašena epidemija, a samim tim i
određene vanredne mere na snazi.

Vučić je, gostujući na TV Pink, rekao da će se odluka o ukidanju vanrednog stanja u sredu naći pred poslanicima Narodne skupšte, a u četvrtak
stupiti na snagu.

„Idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja, što bi trebalo da bude u sredu, na Đurđevdan. Ako bude objavljeno odmah u Službenom glasniku, u četvrtak bi trebalo da nemamo više policijski čas“, rekao je Vučić.
Rekao je da bi sutra, predsednica Vlade Srbija Ana Brnabić i on, trebalo da dobiju obrazloženo mišljenje Ministarstva odbrane.
„Tako to ide po proceduri. Onda ide zaključak Vlade, i sa supotpisima Ane Brnabić i mojim, idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja“, rekao je Vučić.
On je izjavio da su ispunjeni uslovi za ukidanje vanrednog stanja koje su postavili epidemiolozi – da Srbija sedam dana zaredom ima broj
pozitivnih na korona virus ispod pet odsto testiranih i da se smanjuje
broj ljudi na respiratorima.
„Naravno da je ljudima teško palo, ne postoji niko normalamn kome je te lepo, to je bio jedini način da sačuvamo ljude, a mislim da smo u najvećem delu to uspeli“, rekao je Vučić.
Rekao je i da da ne želi da kasni u odnosu na druge zemlje sa ekonomskim oporavkom.
Kon: Vanredne mere ostaju
Epidemiolog Predrag Kon, koji je sa predsednikom gostovao u istoj emisiji, rekao je da kad se i ukine vanredno stanje, ostaje i dalje proglašena epidemija od posebnog značaja, kao i da ostaje proglašena pandemija od SZO koja podrazumeva i vanredne mere.
„Biće izbegavanje kontakata, zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola… to će ostati. Nama ostaje mogućnost da i dalje imamo vanredne mere“, rekao je Kon.
Kon je pojasnio da se ukidanjem vanrednog stanja ukida policijski čas i angažman Vojske.
„A sve ostalo, sada vraćamo se na početak i nastavljamo gde smo
stali nakon vanrednog stanja za koje mislim da je bilo korisno u zaštiti
života starijih, i da je dalo rezultate o kojima će se tek pričati i analizirati“, rekao je Kon.
Pored predsednika Srbije, gost Verice Bradić je i epidemiolog Predrag Kon. 
Upravo je on na samom početku pričao orelaksiranju mera kada je reč o ovom vikendu.
- Posle nekoliko dana praćenja rezultata došlo je do nekog kompromisnog rešenja kada je reč o minulom vikendu. Nadam se da neće biti negativnih posledica zbog ovih relaksirajućihmera za ovaj vikend. Nemam šta da dodam, nije istina da je struka popustila pred politikom - rekao je Kon.Nakon njega govorio je i predsednik Vučić.

- Sve vreme smo razgovarali, ali ja nisam stručan za njihov posao. Niakakv sukob nismo imali. Mi smo razgovarali i predložili kompromisno rešenje. Zahvalan sam doktoru Konu na poštovanju. On je kao potpukovnik dobro razumeo šta je država. Ove mere smo doneli u skladu sa onim što nam je struka rekla. Ja sam samo prolazio pored Medicinskog fakulteta, Pravni
sam završio, zato sam uglavnom slušao stručne ljude - rekao je predsednik.
On je objasnio šta je bio njegov zadatak.
- Mi smo se trudili da obezbedimo opremu, maske, rukavice, respiratore.
To je bio posao države. mi smo ponosni na ove ljude. Nažalost ovo nam je donelo teške ekonomske posledice, ali ove godine ćemo biti najbolji kada je reč o ekonomiji - rekao je predsednik.
Aleksandar Vučić je saopštio da se sledeće nedelje očekuje ukidanje vanredno stanje.
- Sledeće sedmice će Vlada da se sastane. Trebalo bi da vanredno stanje ukinemo u sredu, što bi značilo da policijski čas nemamo od četvrtka - saopštio je najnovije vesti predsednik.
Nastavlja se fudbalska liga
Vučić je na Pinku rekao i da bi fudbalska Super liga trebalo da bude nastavljena do kraja meseca.
„Takav je dogovor, da se do kraja meseca nastavi što je na otvorenom,
dakle fudbalska liga. I košarka će uskoro, ovo što je u zatvorenom prostoru. Naravno, bez publike“, rekao je Vučić.
Sportska takmičenja u Srbiji su suspendovana od početka marta zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: informer.rs


Objavljeno: 04.05.2020

❮ Nazad