Vakcina protiv korone biće OBAVEZNA za veliki broj ljudi u Srbiji: Otkrivamo ko je sve na spisku
Epidemiolog Tiodorović navodi da vakcinu ne treba da očekujemo pre kraja godine

Epidemija koronavirusa u Srbiji se stišava, od četvrtka će biti ukinuto vanredno stanje, ali neke mere ostaju na snazi. To je znak da još uvek
nismo dobili bitku protiv opakog virusa.
Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa i epidemiolog dr Branislav Tiodorović kaže za Objektiv da drugi talas možemo da očekujemo početkom jeseni, ako se virus održi u južnoj hemisferi i potom prenese kod nas.
“Drugi talas virusa možemo da očekujemo početkom jeseni a pogotovu u zimskom periodu, pod uslovom da se virus održi u delu humane populacije na južnoj polulopti planete i prenese kod nas. Može se desiti i da do toga
i ne dođe”, navodi Tiodorović.
On kaže da će u Srbiji, prema njegovoj proceni, biti vakcinisano oko
350.000-400.000 ljudi.“Vakcina će biti obavezna za hronične bolesnike (kardiovaskularne,
plućne, endokrine-dijabetičare, kao i sve sa smanjenim imunitetom – npr. onkološke), osobe starije od 65 godina zbog prirodnog pada imuniteta, zdravstvene radnike jer oni moraju biti zaštićeni da bi mogli da leče druge. Slično kao kod indikacija za vakcinaciju protiv gripa. Biće vakcinisano oko 350.000-400.000 ljudi, što odgovara prethodno nabrojanim kategorijama”, ističe epidemiolog.
Tiodorović dodaje da Srbija nikoga neće vakcinisati na silu.
“Nikad se ne vakcinišu svi jer ima onih koji to ne žele. Nijedna zemlja ne ostvari celokupan broj, nećemo ni mi na silu vakcinisati. Data je procenjena brojka”, kaže on.
Epidemiolog navodi da vakcinu ne treba da očekujemo pre kraja godine, jer je potrebno da se ispoštuju sve procedure do registracije, odnosno provere uspešnosti i bezbednosti.

Na pitanje da li ćemo razviti kolektivni imunitet pre pojave vakcine i da li
u tom slučaju ostaje obavezna vakcinacija za određene grupe, Tiodorović odgovara:
“Na to se može odgovoriti tek posle sprovedene  Studije
seroepidemiologije na teritoriji cele Srbije. Obaveza će ostati prema nabrojanim kategorijama kao najosetljivijima i pojačanoj potrebi zaštite zdravstvenih radnika”, kaže on.
Epidemiolog je objasnio i koji su glavni uzroci pojava teorija zavere u
vezi sa vakcinama.
“Nepoznavanje imunoloških procesa, neprihvatanje činjenica da su virusi,
kao i drugi mikroorganizmi, prisutni na planeti, nepoverenje u sistem vrednosti kao i u sistem u celini, stalno prisutna potreba da se pojave objašnjavaju nenaučnim argumentima”, podvlači Tiodorović.

Amerikanci udruženi sa nemačkim kolegama: Počinje ispitivanje vakcine
na ljudimaAmerička farmaceutska kompanija Fajzer (Pfizer) započinje ispitivanja na ljudima moguće vakcine protiv koronavirusa.
Kompanija za lekove, zajedno sa nemačkim partnerom, izvodi testove na zdravim dobrovoljcima, piše Njujork tajms. To je jedna od nekoliko
kompanija koja je ubrzala pokušaje da pronađe sigurnu, efikasnu vakcinu protiv COVID-19.
Naime, Fajzer i nemačka farmaceutska kompanija BioNTeć, saopštili su
da je u ponedeljak u SAD počelo ispitivanje njihove vakcine protiv koronavirusa. Ako testovi budu uspešni, vakcina bi mogla biti spremna za upotrebu već u septembru.

Izvor: objektiv.rs

Objavljeno: 07.05.2020

❮ Nazad