Mirni protesti u Vašingtonu protiv policijske brutalnosti eskalirali su u pobunu - PLAMEN BLIZU BELE KUĆE Crkva stara dva veka gori
Crkva Sent Džona na Trgu Lafajet istorijsko je zdanje i nalazi se na svega 300 metara od Bele kuće. Na snimcima se vide plamenovi unutar crkve i zidovi prekriveni grafitima.


ZAPALJENA CRKVA STARA 200 GODINA BLIZU BELE KUĆE: Huligani je ...

Protesti u Vašingtonu i brojnim gradovima širom Sjedinjenih Američkih Država izbili su nakon što je 46-godišnji Afroamerikanac Džordž Flojd umro 25. maja tokom hapšenja, kad mu je beli policajac Derek Šovin pritisnuo vrat kolenom i uz pomoć još trojice kolega držao ga tako priklještenog na tlu
devet minuta, od čega je Flojd bio u nesvesti.

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je da će poslati vojsku da uguši nemire zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom privođenja, koji su ušli u sedmi dan.

Tramp je rekao da će, ako gradovi i države ne budu kontrolisali proteste, on rasporediti vojsku i brzo rešiti problem, prenosi BBC.

Tramp se obratio iz Ružičnjaka Bele kuće, u trenutku dok je policija u blizini predsedničke rezidencije suzavcem i gumenim mecima rasterivala demonstrante.

Policija je morala da upotrebi suzavac kako bi rasterala demonstrante i očistila put za vatrogasce kako bi ugasili požar u crkvi.

PLAMEN BLIZU BELE KUĆE Crkva stara dva veka gori, sumnja se da je ...

Nadležni za crkvu kažu da će se moliti za zdravlje nacije, nakon što je crkva oštećena u žestokim sukobima demonstranata i policije, preneo je Tanjug.
Požar u episkopalnoj crkvi staroj 200 godina je podmetnut, navode

zvaničnici i dodaju da je u jednom trenutku ispred crkve buknuo veliki požar, a polomljeno je i zaštitno staklo na crkvi, koja je pritom i išarana grafitima.

RT navodi da demonstranti pale manje vatre širom Vašingtona i da dim delimično prekriva čuveni Vašingtonov spomenik.

PLAMEN BLIZU BELE KUĆE Crkva stara dva veka gori, sumnja se da je ...

Tokom protesta koji traju već šest dana više od 4.400 demonstranata je uhapšeno. U sukobima sa policijom poginula su tri učesnika protesta,
jedan u Kentakiju i dva u Ajovi.

Izvor: blic.rs
Objavljeno: 02.06.2020

❮ Nazad