KOLIKO ĆE PLAĆATI ONI KOJI OD DANAS NE NOSE MASKE? Poznat iznos kazni: Cifre idu i do 150.000 DINARA
Od danas u Beogradu obavezno nošenje maski u gradskom prevozu i zatvorenim prostorima, a ako se ova odluka kriznog štaba ne bude
poštovala, nakon nedelju dana uvešće se i novčane sankcije
 
Prema članu 77 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, oni koji ne poštuju propisane mere zaštite, što je i nošenje maski, rizikuju da plate kaznu od 20.000 pa sve do 150.000 dinara.

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom od danas je u Beogradu obavezno nošenje maski, bez izuzetka, u svim zatvorenim prostorima, tj. autobusima, kafićima, tržnim centrima, poštama, salonima lepote, teretanama, odlučeno je juče na sednici kriznog štaba, uz najavu da će oni koji ove mere krše biti sankcionisani.
Kazne i za preduzetnike i ustanove

Kazna za preduzetnike je od 50.000 do 500.000 dinara, dok je kazna za zdravstvene ustanove od 30.000 do 150.000 dinara, javlja RTS.
Ko će i kako kontrolisati nošenje maski

Profesor dr Branislav Tidorović član Kriznog štaba precizirao je da je obavezno nošenje maski u Beogradu obavezno u klubovima, tržnim
centrima, bankama, apotekama... i da je naloženo da se to mora strogo kontrolisati.

- U gradskom saobraćaju će kontrolisati oni sami, a banke i tržni centri
imaju svoje obezbeđenje. Postoje službe koje već mogu to da kontrolišu ali će se verovatno u nekom momentu uključiti deo inspekcije i komunalne policije. Za sada to treba da rade zaposleni u tim prostorima, poput obezbeđenja. Građani se ne mogu drugačije kažnjavati osim da im se onemogući ulazak u prevoz ili u te objekte - kazao je prof, dr Tiodorović i dodao da dve trećine potvrđenih u poslednjih pet dana pripadaju Beograđanima.
Na području grada Beograda od danas od šest sati obavezno je nošenje maski u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorima.

Izvor: kurir.rs

Objavljeno: 30.06.2020

❮ Nazad