PROTESTI U CENTRU BEOGRADA
U centru Beograda noćas je bio protesti  nezadovoljnih gradjana sa novim merama tj. policijskim časom od petka
do ponedeljka, koji je najavio predsednik Srbije, a policija suzavcem pokušavala da rastera demonstrante pošto je jedna grupa upala u zgradu Skupštine Srbije,

Protest je počeo okupljanjem nekoliko stotina ljudi na ulici ispred zgrade republičkog parlamenta posle 21 čas, a vremenom ih se, posle razmene poruka na društvenim mrežama spontano skupilo više. 

Tokom večeri eskalirali su neredi i nasilje.
Konjica i žandarmerija ispred Skupštine, zapaljena vozila policije


Beta Video (7.7.2020.) - Arhiva vesti za 7. jul 2020

Demonstranti ispred Skupštine Srbije su se nešto pre 23 časa ponovo na kratko sukobili sa žandarmerijom koja je postavila kordon na gornjem delu stepeništa isped ulaza u zgradu.

VIDEO: Konjica i žandarmerija ispred Skupštine, zapaljena vozila policije

Policija je upotrebila suzavac i biber sprej. Do sada je uhapšeno pet demonstranata.

Kurir (7.7.2020.) - Arhiva vesti za 7. jul 2020

Policija je palicama tukla gradjane koji su sedeli u parku na klupi
Oko 1 čas posle ponoći zapaljena su vozila policije.
Među demonstrantima ima povređenih sa okrvavljenim glavama. Takođe, povređeno je i nekoliko policajaca, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić, ali nije mogao da precizira o kom broju se radi.Ispred Skupštine Srbije je više hiljada ljudi, postavljenih između Trga Nikole Pašića i zgrade Glavne pošte. Saobraćaj je na tom delu zaustavljen.

Formiran je kordon ispred Narodne skupštine, a sporadično se nastavljaju manji sukobi između policije i demonstranata, javlja Beta. Na lice mesta
stigla je i konjica.

Demonstranti su stigli i ispred zgrade Radio-televizije Srbije, u Takovskoj
ulici. Ispred zgrade javnog servisa postavljena je visoka ograda, a policija je ispalila nekoliko suzavaca prema demonstrantima.
Policija je prethodno pendrecima izbacila demonstrante iz Skupštine, a nezvanično, ima i uhapšenih i povređenih.

Tokom te akcije došlo je do koškanja policajaca i demonstranata. Demonstranti su tvrdili da je jedan od njih uhapšen, a policajci da ih demonstranti gađaju flašama i konzervama.

Policija je posle 15 minuta uspela večeras da izbaci građane koji su ušli
u hol Skupštine Srbije i policajci u opremi za razbijanje demonstracija obezbeđuju ulaz u zgradu parlamenta. Vrata parlamenta su razvaljena, a srušene su i sprave za pregled posetioca. Prilikom upada okupljenih u Skupštinu, u parlament je ušao i bivši član Dveri Srđan Nogo.
Građani protestuju zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju "lopovi" i "izlazite napolje".

Izvor: kurir.rs  021.rs
Objavljeno: 08.07.2020

❮ Nazad