Nestorović: Ovaj virus je jako slab, leči se svetlošću, neće trebati vakcina
Pulmolog dr Branimir Nestorović nastavlja da daje izjave koje se dijametralno razlikuju od stavova ostalih stručnjaka Kriznog štaba, posebno Predraga Kona i Darije Kisić Tepavčević.


Ovoga puta rekao je da je pandemija virusa korona gotova za rizične grupe
i da ne treba više nositi zaštitnu opremu, prenose Novosti.
„Ovaj virus je jako slab. Nemamo teške pacijente. Imamo parametre koji to pokazuju. Ne može niko da naredi da se nose maske. Pandemija je prošla i vreme je da se okrenemo životu, ne možemo više da čekamo i sedimo zatvoreni, 0,01 odsto je šansa da se razbolite“, rekao je Nestorović.
Prema njegovim rečima,  virus korona je pokazao koliko je zdravlje ljudi urušeno i svu slabosti zdravstvenog sistema na Zapadu.

„Mi smo uspeli da zaštitimo stare i zdravstveni sistem jer smo imali opremu koju su nam dali Kinezi. Svaki smrtni slučaj je strašan, ali dobro smo prošli. Bilo je važno sve stegnuti dva meseca i sada možemo da se vratimo normalanom životu, da vratimo sve što smo izgubili“, dodao je Nestorović.

On je ocenio da su bivše komunistike zemlje bolje prošle krizu koju je smrtonosni virus izazvao.
„Kad regulišete zdravstvo da bude profitabilno, važno vam je da donosi novac, ne zanima vas beznačajan pacijent. Novac se dobija od transplantacija. Oni su primarno zdravstvenu zaštitu zaboravili. Tercijarna zdravstvena zaštita je bitna jer donosi novac u zapadnim zemljama“
objasnio je Nestorović.
Kako kaže, korona može da se leči svetlošću, zato je bitno da se sunčamo.

Vakcina protiv kovida-19 će teško biti napravljena.

Izvor: novosti.rs   rs-lat.sputniknews.com
Objavljeno: 19.07.2020

❮ Nazad