Strahota u Vojvodini: Celo odeljenje petaka pravilo eksplicitne fotografije za takmičenje na internetu - Ko pobedi, dobija nagradu!
Za ovaj kolektivni, skandalozni čin jedanaestogodišnjaka ubrzo je saznala i obrazovna ustanova, odakle su Fondaciji "Tijana Jurić" uputili prijavu

Đaci čitavog odeljenja petog razreda vojvođanske osnovne škole fotografisali su se nagi, da bi te fotografije eksplicitnog sadržaja zatim delili na društvenoj mreži Omegle, a sve sa ciljem da učestvuju u takmičenju sa nagradnim fondom (!).
Za ovaj kolektivni, skandalozni čin jedanaestogodišnjaka ubrzo je saznala i obrazovna ustanova, odakle su Fondaciji "Tijana Jurić" uputili prijavu.
- Slučaj se nedavno dogodio u jednoj školi u severno-bačkom okrugu, ali ne mogu da kažem kojoj, jer je čitava stvar sveža, a i kako ne bismo decu dovodili u nezavidnu
situaciju. Oko 30-ak učenika petog razreda napravilo je golišave fotografije. Oni su se pojedinačno fotografisali kod kuće, u školskom dvorištu, u podrumu, toaletu... sa ciljem da pobede u nadmetanju i da se zabave. Pobednik je onaj ko se najviše razgoliti, ko prikaže najeksplicitniji sadržaj. Čak su imali i nagrade za motivaciju učesnika, doduše, više simbolične, poput čokolade i sl. - objasnio je Igor Jurić, koji se u poslednje vreme nalazi u fokusu javnosti zbog pretnji pedofila čije slučajeve je ta fondacija uzimala kao primere na radionicama.

Otac monstruozno ubijene tinejdžerke Tijane Jurić otkrio je da su učenici sporne fotografije postavljali na novu, popularnu društevnu mrežu namenjenu mladima.
- Za razliku od Fejsbuka i nekih drugih, na kojima je razmena eksplicitnog sadržaja zabranjena, na Omegle oni imaju mogućnost da takav materijal bez problema međusobno dele, čak i video putem. Ovog puta oni nisu želeli da bilo koga povrede, nije bilo loših namera, već su samo želeli da se zabave i da privuku pažnju. Međutim, kada smo im objasnili da njihov materijal zauvek ostaje na internetu, da neko uvek može da ga zloupotrebi i da očas posla možemo da govorimo o vršnjačkom nasilju ili pedofiliji na internetu, više im nije bilo svejedno - objasnio je on.
Igor Jurić je još jednom iskoristio priliku da mladima ukaže na to da je tanka linija od iskazane uvrede na internetu do samopovređivanja, pa čak i suicida, dok je roditeljima ponovio da moraju da zadobiju poverenje svoje dece, da ne smeju da ih zanemaruju, te da moraju svakodnevno da nađu vremena za razgovor.
- Važno je da se kao društvo svi zajedno uključimo u borbu! - zaključio je Jurić.
Inače, na stranici Omegle poenta je u razgovoru sa potpunim strancima jedan na jedan, anonimnost je zagarantovana, a čet može da se prekine u svakom trenutku. Odavde upozoravaju da se korisnici čuvaju predatora, kao i da se učesnici u razgovoru biraju proizvoljno, ali da može da funkcioniše i po principu deljenja zajedničkih interesovanja.

Izvor: telegraf.rs / Foto ilustracija: Telegraf, ShutterstockNazad na pregled