OTROVNI PARADAJZ UVEZEN I IZ GRČKE?! Otkriven još jedan sumnjiv slučaj na pijacama u Srbiji
Paradajz na čijoj deklaraciji piše "kora nije za jelo" pronađen
i na pijaci u Smederevu. Uvezen iz Grčke preko firme "Boki plus d. o. o.". Uvoznik i inspektori tvrde da je i ovaj paradajz, baš kao i onaj iz Turske, potpuno ispravan za upotrebu


Pojavio se još jedan slučaj "otrovnog paradajza" na srpskim pijacama! Samo nekoliko
dana pošto je na beogradskim pijacama pronađen paradajz iz Turske na čijoj deklaraciji piše da "kora nije za ljudsku ishranu", isto to dogodilo se i na pijaci u Smederevu. Tamo je otkriven paradajz, koji je u Srbiju uvezla firma "Boki plus d. o. o.", na čijoj deklaraciji jasno piše da "kora nije za jelo".

Baš kao u slučaju paradajza iz Turske, i ovde uvoznik, ali i inspekcije Ministarstva poljoprivrede tvrde da je prošao sve kontrole, da je potpuno ispravan za jelo i da je na
njega stavljena pogrešna deklaracija.

Ozbiljan skandal
U Ministarstvu poljoprivrede rekli su nam da su njihovi inspektori izašli na teren nakon što se pojavila sporna fotografija deklaracije paradajza uvezenog iz Grčke.
- Inspektori su izašli na teren kako bi proverili da li zaista postoje sporne deklaracije na kojima piše da kora paradajza nije za jelo. U magacinu kompanije koja je uvezla ovaj paradajz, od nekoliko zatečenih gajbica, nije pronađena nijedna sa spornom deklaracijom - kažu u resornom ministarstvu.
Direktor kompanije "Boki plus d. o. o." iz Vranja, koja je uvezla sporni paradajz iz Grčke, Goran Anđelković, rekao je za Informer da neko pokušava da mu smesti poturajući mu lažne deklaracije.
- Ja sam sto posto siguran da je u pitanju foto-montaža! Ne znam ko je odgovoran za to i zbog čega je to uradio, ali garantujem da te etikete nisu bile na gajbama. Kontrola nam je nenajavljeno upala u sredu, pronašli su samo dve gajbice paradajza u magacinu i na njima nije bilo sporne etikete. Prvi put sam uvezao paradajz od ovog proizvođača iz Grčke,
negde oko sedam tona, i veoma brzo je prodat. Već sam i ranije imao sličnih problema, ali ne znam ko stoji iza ovoga - pravda se Anđelković.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić smatra da su kupci sa razlogom u panici i ističe da priča uvoznika o zamenjenim etiketama "ne pije vodu". 
- Ja nemam reči za ovaj skandal, ljudi su u panici sa razlogom! Kao da jedan slučaj nije dovoljan, sada imamo još jedan. Paradajz čija se kora ne jede nikako ne bi smeo da se nađe u prodaji. Uvoznicima je najlakše da kažu da je problem u deklaraciji. Pravdaju se
kao da je etiketa sa agruma, ali zašto onda na nazivu proizvoda piše paradajz? To njihovo objašnjenje ne stoji - kaže Nikolić.

Nije slučajno

Naš sagovornik savetuje kupce da paze šta kupuju i poziva nadležne da što pre reše ovaj problem.

- Mislim da kupci moraju biti jako oprezni. Kao i uvek, apelujemo da potrošači pre kupovine moraju čitati deklaracije jer je to jedini način da zaštite sebe i izbegnu ovakve alarmantne situacije. Sa druge strane, nadležni moraju da povećaju kontrole i što pre reše ovaj
problem - napominje Nikolić.


Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Miladin Ševarlić naglašava da je sada najvažnije da se sprovede detaljna istraga kako bi se utvrdilo o čemu se zapravo tu radi.

- Ovo ne može biti slučajnost, prosto je neverovatno da dve identične greške počine dve različite kompanije za uvoz. Takva deklaracija ne sme da postoji i da uđe u našu zemlju. Može biti i da je u pitanju smišljena zlonamerna kampanja ili nečija neslana šala. Neophodno je da načelnik Fitosanitarne inspekcije hitno reaguje, da se sprovede detaljna istraga i utvrde počinioci, a onda i strogo kazne. Potrebno je uvesti promene u samom pregledu na granici robe koja se uvozi, recimo da inspektori na licu mesta fotografišu deklaracije kako bi se ubuduće izbegle ovakve situacije - kaže Ševarlić.

Izor: unformer.rs / Foto: clip art
 
 Nazad na pregled