LETECI SE*S nikad popularniji u Srbiji: Upražnjava ga masa ljudi, a može da bude poguban po zdravlje i život
- Seks sa nepoznatom osobom uvek nosi rizik od infekcija. Problem je što naše stanovništvo nije dovoljno edukovano, pa ni ne zna da kod oralnog seksa postoji jednaka mogućnost zaraze kao i kod vaginalnog i analnog - ističe dr Bjekić

Komentar nastavnice beogradske Osnovne škole "Karađorđe", Vladanke Jakšić, kojoj preti kazna jer je 14 đaka odvela u Amsterdam i spornu ulicu "crvenih fenjera", da su naša deca viđala i gore stvari od prodavačica ljubavi u izlozima, zabrinuo je mnoge roditelje, pa i one koji to nisu. Još ako se uzme u obzir da "leteći seks" uzima sve više maha, ne samo u Vojvodini nego i celoj Srbiji, onda smo zaista u problemu. A, sudeći po stručnjacima, višestrukom.
Šta je gore: to što su deca već viđala kraljice noći i neka od njih "opštila" sa njima ili to
što je opšti trend mladih da spavaju sa što više nepoznatih partnera?!

U oba slučaja postoji velika opasnost po zdravlje, ako je u pitanju nezaštićen seks, a
sudeći po našem najpoznatijem dermatovenerologu dr Milanu Bjekiću, raste broj obolelih
od polno prenosivih bolesti.

- Seks sa nepoznatom osobom uvek nosi rizik od infekcija. Problem je što naše stanovništvo nije dovoljno edukovano, pa ni ne zna da kod oralnog seksa postoji jednaka mogućnost zaraze kao i kod vaginalnog i analnog. Dakle, oralnim putem je moguće dobiti sve polne infekcije, pogotovo ako postoje ranice u intimnoj regiji od svežeg brijanja ili depilacije - ističe dr Bjekić.
Mladi najčešće oboljevaju od hlamidije, koja često ne daje nikakve simptome i moguće ju je utvrditi posebnim testom koji se plaća, a mnogi to neće, zatim, kako kaže, sifilisa, koji je u porastu i HPV infekcije.
- Od virusnih infekcija najčešće mi dolaze sa kondilomima, ali imao sam i pacijenta koji ima samo 14 godina i dobio je gonoreju tako što je platio za se*s sa prostitutkom. Zato je
zaštita tokom odnosa najvažnija i pod obavezno treba izbegavati kontakt sa semenom tečnoću, vaginalnim sekretom ili krvlju druge osobe - upozorava dr Bjekić.

BORBA ZA PREVLAST I ŽELJA ZA DOKAZIVANJEM
Prema rečima psihoterapeuta Zorana Milivojevića, seksualnost i ljubav su nekada išle ruku pod ruku, ali su krajem 60-ih godina razdvojene. Kroz sekusalnost se zadovoljavaju razne potrebe, ali muškarci to mogu mnogo češće da rade i bez emocija zbog hormona testosterona.
- Devojke u prvim tinejdžerskim godinama najčešće prođu kroz nekoliko neuspešnih veza. Više puta ostavljene, one uče da se prilagođavaju i uče pravila igre. Devojke počinju da praktikuju tu mušku logiku i nastaje borba unutar grupe devojaka koja će pre da osvoji mladića. Tako nastaje subkultura u kojoj se međusobni odnosi baziraju na seksualnosti - objašnjava Milivojević.
Kako kaže, "leteći seks" ne znači to da baš svako bude sa svakim, već je to borba za prevlast nad poželjnim muškarcem.
- Zainteresovati ga za sebe, znači pobedu i to je najviše izraženo u urbanim sredinama kod tzv. "urbane elite" u kojoj momci i devojke ne očekuju da nakon takvog odnosa nastane veza i nema zaljubljivanja. Time sve više ličimo na Ameriku i njihov one-night stand (veza za jednu noć) - konstatuje ovaj psihoterapeut i dodaje da kod današnje dece postoji i velika želja da se dokažu zbog čega se često povinuju zahtevima grupe.
POSLEDICE "LETEĆEG SEKSA" RAZORNE PO DRUŠTVO
Situacija u kojoj se mladi nađu u klubu i "smuvaju se", odnosno imaju seksualni doživljaj bez očekivanja da će se ponovo sresti, nije scena koju viđamo samo na filmovima. Ovo opšteprihvaćeno ponašanje dovodi do toga da ta omladina gledajući kako se lako stupa u odnose, prestane da veruje da su ozbiljne i monogamne veze uopšte moguće, smatra Milivojević.

Izvor: telegraf.rs
Nazad na pregled