Oproštajna turneja "kraljice Evrope": Merkelova danas stiže u Srbiju, koga je sve posetila dosad?
Posle 16 godina na mestu kancelara, Angela Merkel uskoro ide u političku penziju

Nemacka kancelarka Angela Merkel u poslednjih mesec dana obišla je brojne evropske zemlje, nakon što je u julu bila u SAD. Njene posete nazvane su "oproštajnom turnejom", s obzirom da se neće kandidovati za peti mandat na predstojećim izborima. "Kraljica Evrope", koja i dalje ima veliku popularnost među građanima, danas stiže u dvodnevnu posetu Srbiji, što je velika čast za našu zemlju.

Posle 16 godina na mestu kancelara, Angela Merkel uskoro ide u političku penziju. Mnogima će biti teško da zamisle nekog drugog na poziciji nemačkog kancelara, a kako smo ranije pisali, ocena podrške Angele Merkel u pet velikih evropskih zemalja i Sjedinjenim Državama i dalje je viša od ocene bilo kog drugog aktuelnog svetskog lidera.

Merkel, različito opisana kao najmoćnija žena na svetu i, u neku ruku, lider EU, odmerena, oprezna, metodična, pragmatična, često nenaklonjena, bila je najviše cenjena zbog njenog upravljanja nemačkom ekonomijom.

Trenutno se nalazi na oproštajnoj turneji, u poslednja dva meseca posetila je SAD, Rusiju, Poljsku, danas stiže u Srbiju, nakon čega odlazi u Albaniju. Planirana je i njena poseta Francuskoj kasnije ove nedelje.

Merkel u SAD

Angela Merkel je 15. jula boravila u poslednjoj poseti Vašingtonu, gde se susrela sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom. Sastanak je trajao više od sat vremena, a Bajden je dočekao Merkel u Beloj kući kako bi s njom razgovarao o nesuglasicama oko Rusije i Kine, u vreme kada dva lidera pokušavaju da ojačaju odnos koji je bio ugrožen tokom mandata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

- Saradnja između SAD i Nemačke je snažna i nadamo se da ćemo tako i nastaviti, uveren sam da hoće - rekao je Bajden na početku sastanka, nazivajući Merkel "velikim i ličnim prijateljem, prijateljem SAD".

Merkel se pre sastanka pridružila potpredsednici SAD Kamali Haris na doručku.

Merkel u Rusiji

Iako su imali nesuglasice i često se gledali "ispod oka", Angela Merkel je na oproštajnoj turneji posetila ruskog predsednika Vladimira Putina. Rus ju je dočekao sa buketom ruža, rekavši da je uveren da njena poseta nije samo oproštajna.

Merkelova je tada poručila da nastavljaju kontakte sa Rusijom uprkos razlikama.

Merkel u Poljskoj

Angela Merkel je boravila i u Varšavi, gde je razgovarala sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim. Razgovarali su o zaštiti spoljnih granica Evropske unije i pandemiji korona virusa. Tokom svoje oproštajne posete Varšavi pokušala je da ublaži strahove istočnoevrposkih država oko gasovoda Severni tok 2, a takođe je zauzela pomirljiv stav u vezi sa sukobom Poljske i Evropske unije oko reformi pravosuđa.

Merkel u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće danas kancelarku Savezne Republike Nemačke Angelu Merkel, koja dolazi u zvaničnu posetu Srbiji.

Ona će na beogradskim Aerodrom "Nikola Tesla" stići nešto posle 16 sati, gde će joj biti priređen doček, a ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbija.

Nakon svečanog dočeka kancelarka Merkel i predsednik Vučić imaće razgovor u četiri oka, a nakon toga su najavljene izjave za medije.

Merkelova će i prenoćiti u Beogradu, što su srpske vlasti ocenile kao dodatnu čast".

Kancelarka, koja posle Beograda ide u Tiranu, gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, u Beogradu će boraviti najduže i za to vreme će imati niz sastanaka.

Merkel u Francuskoj

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se 16. septembra u Jelisejskoj palati, sedištu francuskog predsednika.

Dvojica lidera sastaće se kako bi između ostalog razgovarali o situaciji u Avganistanu, piše Rojters.

U saopštenju se dodaje da će se ostale teme za diskusiju kretati do situacije u Sahelu do predstojećeg francuskog predsedavanja Evropskom unijom.

Izvor telegraf.rs
Objavljeno: 13.09.2021

❮ Nazad