Vučić: Janković rekao istinu, istorijski važna izjava
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je uveren da je bivši zaštitnik građana i predsednički kandidat 2017. godine Saša Janković rekao istinu, iz koje se jasno vidi da pritisak vrše ambasadori pojedinih zemalja, dodajući da je Jankovićeva izjava istorijski važna.


Aleksandar Vučić je tako odgovorio na izjavu Jankovića da je trpeo pritiske sa raznih strana da se približi predsedniku Vučiću kako bi ga "rušio iznutra i u nekom trenutku došao na njegovo mesto".

Na pitanje novinara kako je doživeo tu Jankovićevu izjavu, Vučić je rekao da za njega tu nema prevelikih novosti, ali da je zahvalan Jankoviću što je to javno rekao.

"Siguran sam da nije slagao", naglasio je Vučić.

Dodajući da ne želi da "ispaljuje" reči kako bi glumio žrtvu ili junaka, Vučić je naveo da se radi o ozbiljnim stvarima, koje svedoče o vremenu u kojem živimo.

"Važno je da je Janković rekao da su to ambasadori, a ne niži službenici. Znam da nije slagao. To su direktni predstavnici pojedinih zemalja. To je važna činjenica. Mislim da znam i koji", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je upitao zašto bi njihov interes bio da on bude na vlasti.

"Kao vrhovni komandant, ja neću da uništavamo strele, neću da prodajemo za 200 dolara oružje, što bih ja onda bio u njihovom interesu, ako Srbija napreduje od ostalih", konstatovao je Vučić.

Dodao je da je Srbija 2014. godine bila poslednja u regionu po nivou plata, a danas je prva, uz znatno manji javni dug, stopu nezaposlenosti...

"Što da me vole? Jesam li im iz oka ispao? Mi smo ovde da štitimo interes Srbije, a ne njihov. Njihovi interesi su interesi njihovih zemalja", rekao je Vučić i dodao da su time što su želeli promene u Srbiji, pokazali koliko dobro žele svojoj, ali manje dobro našoj zemlji.

Vučić je rekao i da ne misli da su želeli da ga ubiju, već im je neko dostavljao njegov kardiovaskularni karton, tako da se, kaže, neko izgleda nadao da će malo brže da umre.

"Znam i posle kog mog odlaska u bolnicu su mogli da dođu do takvih papira, ko je mogao da dostavi", dodao je Vučić.

On je istakao i da je Jankovićeva izjava važna za istoriju Srbije, kao što je, kaže, važno svedočenje ideologa dosovskih stranaka da oni koji su bojkotovali poslednje izbore nisu to činili zbog izbornih uslova, nego zato što su slabi.

"Dok sam ovde, vodiću politiku samostalne, slobodne, nezavisne Srbije, ne dodvoravajući se nikome i vodeći računa samo o našim interesima. Za takvu politiku mora da se plati određena cena", rekao je Vučić. 

Izbori 3.ili 17.aprila, opozicija da učestvuje

Predsednik je rekao da će izbori biti održani 3. ili 17. aprila iduće godine i da bi voleo da na njima učestvuje i opozicija.

"Mi bismo želeli da učestvuju na izborima", rekao je Vučić, uz opasku: "i da konačno pobede."

On je tako odgovorio na pitanje novinara da opozicija ponovo preti ulicama, a da Zoran Lutovac kaže da će oni, ako ponovo bude "lažnih izbora", imati proteste.

"Izbora će biti 3. ili 17. aprila, a kakve će oni izbore imati, ne znam. Biće ih kao što ih je bilo i prošle godine, a govorili su da ih neće biti", kazao je Vučić.

Kaže i da im želi uspeh na izborima i da se pripreme za njih.

"Oni su veliki favoriti, a ja obećavam da ćemo da se borimo snažno, čisto i pozitivnom kampanjom i rezultaitma i onim što smo napravili, vojskom, prugama, izgradnjom, do plata i penzija", poručio je Vučić.

Građanima je poželo srećan praznik, da sa ponosom čuvaju našu trobojku i skrenuo pažnu da pogledaju kako je ovim povodom uređena i zgrada Predsedništva.

Vučić: Na iracionalne poteze da utičete je nemoguće 

Predsednik je istakao da je za Srbiju od ključnog značaja presuda u trećem stepenu Ivanu Todosijeviću.

Vučić je, odgvarajući na pitanje novinara kako ocenjuje najave Aljbina Kurtija u vezi sa merama reciprociteta i kako doći do kompromisnog rešenja u situaciji kada Priština odbija da primenjuje dogovoreno iz Briselskog sporazuma, a ne poštuje ni Vašingtonski sporazum, rekao da se trudi da se ne obazire na to.

"Za nas je važno da, koliko je moguće, sačuvamo sigurnost naših ljud na KiM. Zato ćemo videti kakva će biti reakcija na presudu u trećem stepenu Ivanu Todosijeviću."

"To je za nas od ključnog značaja", poručio je on.

Rekao je da treba videti i šta su druge stvari u vezi sa poštovanjem Briselskog sporazuma, hoće li da urade ili ne.

"Da utičete na iracionalne poteze apsolutno je nemoguće. Ne možete da promenite ništa", zaključio je Vučić.  

Izvor: RTS
Objavljeno: 15.09.2021

❮ Nazad