ODLAZAK LEGENDE SRPSKE KOŠARKE: Preminuo Dušan Duda Ivković
Proslavljeni košarkaški trener Dušan Duda Ivković (77) preminuo je jutros u Beogradu.

Ovu užasnu vest je potvrdio i prvi čovek Dudinog Radničkog:
 
"U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima i herpesa", rekao je kratko Goran Kalinić za Sport Klub.

Dušan Ivković rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. Bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, svakako najuspešniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na šampionatima Evrope na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995.

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je za to vreme srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svetskom prvenstvu 2010.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine.

Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno sredbro, jedno svetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Dva puta je osvajao Evroligu, bio je šampion Kupa Radivoja Koraća, Kupa Rajmonda Saporte, ULEB Kupa, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup takmičenja.

Izvor kurir.rs
Objavljeno: 16.09.2021

❮ Nazad