Kfor stigao na Jarinje i Brnjak: Helikopter nadleće prostor iznad prelaza
Prema dogovoru Beograda i Prištine postignutom u Briselu, predviđeno je da se danas specijalne kosovske policijske snage, istovremeno sa srpskim barikadama, povuku sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, a velika kolona sa pripadnicima KFOR-a pristigla je na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

U koloni su primetni italijanski i poljski vojnici, a KFOR će rasporediti svoje trupe na administrativnim prelazima i trebalo bi da ostanu naredne dve nedelje.

Helikopter nadleće prostor iznad administrativnih prelaza.

Prištinski specijalci na Jarinju su spakovali rančeve, pokupili smeće i formirali kolonu vozila za polazak, a su pomerili kamione kako bi oslobodili jednu saobraćajnu traku puta Jarinje - Kosovska Mitrovica.

Očekuje se povlačenje mehanizacije pomoću koje su Srbi napravili blokadu, dok pripadnici Rosu pakuju opremu u džipove, piše Kosovo Onlajn.

Slična je situacija i na administrativnom prelazu Brnjak, gde su takođe pristigli vojnici Kfora.

Povlačenje specijalnih policijskih snaga i barikada trebalo bi istovremeno da počne danas od 8.00 i da se završi najkasnije do 16.00 sati.

Od ponedeljka na administrativnim prelazima za vozila će biti uspostavljen režim sa "stikerima" do konačnog rešenja registarskih tablica.

Kao poslednja tačka dogovora, predviđa se formiranje radne grupe koja će raditi na trajnom rešenju za registrske tablice po standardima i praksama EU.

Grupu će činiti predstavnici EU, koji će njom i predsedavati, kao i predstavnici Beograda i Prištine.

Izvor telegraf.rs
Objavljeno: 02.10.2021

❮ Nazad