Šta ako donesu velike boginje na 10 aerodroma?: Bil Gejts upozorio na BIOTERORISTIČKE napade, urgirao na svetske lidere da se pripreme
Osnivač “Majkrosofta” Bil Gejts upozorio je na
bioteroristike napade i urgirao na svetske lidere da koriste “igre bacila” kako bi se pripremili na njih.Gejts je u subotu tokom intervjua sa Džeremijem Hantom, predsednikom Komisije za izbor zdravlja, ukazao da bi se mogle korisiti “igre bacila” da
se vežba reakcija na takve događaje. Takođe je pozvao na formiranje nove Radne grupe za pandemiju Svetske zdravstvene organizacije vredne milijardu dolara, preneo je “Skaj njuz”.

-Verovatno će trebati oko milijardu godišnje za pandemijsku Radnu
grupu na nivou SZO, koja obavlja nadzor i zaista radi ono što ja zovem
“igre bacila” u kojima vežbate – naveo je.

-Kažete, OK, šta ako bioterorista donese velike boginje na 10 aerodroma? Znate, kako bi svet reagovao na to? Postoje prirodno izazvane epidemije i epidemije izazvane bioterorizmom koje bi čak mogle biti mnogo gore od onoga što smo iskusili danas, a ipak, napredak medicinske nauke trebao
bi da nam pruži alate uz koje bismo, znate, mogli proći dramatično bolje.

-Pomislili biste da bi ovo bio prioritet. Sledeće godine će se ta izdvajanja morati izvršiti, uključujući ovu globalnu operativnu grupu za pandemiju – rekao je Gejts.

On je dodao da će zemlje poput SAD i Britanije morati da potroše “desetine milijardi” na istraživanje i razvoj kako bi se pripremili za sledeću pandemiju.

Iako su istraživanja skupa, mogla bi dovesti do drugih inovacija, poput iskorenjivanja gripe i prehlade, rekao je Gejts.

-Nadam se da ću za pet godina napisati knjigu “Spremni smo za sledeću pandemiju”, ali trebaće desetine milijardi za istraživanja i razvoj a SAD i Britanija će biti deo toga – istakao je.

Četvrti najbogatiji čovek sveta takođe je rekao da će nastaviti da govori o spremnosti na pandemiju, pored klimatskih poruka.

-I mislim da će to naići na plodno tlo, jer, znate, izgubili smo bilione dolara i milione života i građani očekuju da njihove vlade ne
dozvole da se to ponovi – zaključio je Gejts, koji se u utorak
pojavio na klimatskom samitu Cop26.
Objavljeno: 10.11.2021

❮ Nazad