HRANA POSKUPLJUJE I DO 50 ODSTO! U Nemačkoj i Austriji najavljuju novi inflatorni udar: Ekonomski su već na kolenima, ali loše tek sledi..
Jedan od najvećih maloprodajnuih lanaca u Nemačkoj očekuje da će otkupne cene hrane porasti za 20 do 50 procenata u narednih nekoliko nedelja. Najavili su i da će meso, kobasice i puter od danas biti "znatno skuplji".Najveća evropska ekonomija poslednjih meseci pokazuje sve više znake slabosti. Nemački BDP je u poslednjem kvartalu prošle godine pao za 0,7 odsto, javni sug im se povećao na 69,3 odsto, što je za 10 procentnih
poena iznad limita po Mastrihtu, inflacija se popela na čak 7,3 odsto i tu poskupljenjima nije kraj.

Kako je navedeno u trgovinskom lancu Aldi prodajne cene biti podignute samo tamo gde je zapravo "pritisak visokih troškova".

"Nastavićemo da ne prihvatamo povećane zahteve proizvođača i
dobavljača koji nisu opravdani povećanim troškovima“, nastavio je on.
„Zato što takođe vidimo da je naš zadatak kao maloprodavca da
obuzdamo rastuće cene u interesu naših kupaca", naveli su.

U međuvremenu je još jedan trgovac najavio veće cene, a reč je
nemačkom gigantu REWE, koji u Austriji drži i nekoliko maloprodajih
lanaca.

"Radimo protiv toga, ali ne možemo isključiti drugi talas poskupljenja",
rekao je predsednik Udruženja trgovaca Austrije Rajner Vil za list "Hojte".

Vil je objasnio da je do sada poskupljenje namirnica moglo biti ublaženo jer trgovci kupuju regionalne proizvode. Ali rat u Ukrajini, dodaje, odražava se pre svega na proizvode od žitarica.
Faktora za ovakav razvoj nemačke privrede, inače, ima mnoštvo. Pre izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine, i sa njim povezanih zaoštravanja energetske krize, kao i prikradajuće prehrambene krize, stručnjaci Bundesbanke su ukazivali da je oporavak i rast ekonomije usporila vrlo stroga epidemiološka politika. Sa izbijanjem rata u Ukrajini situacija je
postala samo lošija, a sa daljim uvođenjem međusobnih ekonomskih sankcija Zapada i Rusije stvar može da bude samo gora.

Da su ekonomske prilike klimave, usled paralelnog delimičnog oporavka
od pandemijske krize i divljanja cena energenata, nepovoljne ide u prilog i informacija da su tamošnje Vlasti nedavno obavestile javnost o mogućoj vanrednoj situaciji u snabdevanju gasom, navodeći da je cilj mere "ranog upozorenja" da se svi pripreme za rizik od prekida ili obustavljanja dotoka gasa iz Rusije.


Izvor: blic.rs
Objavljeno: 04.04.2022

❮ Nazad