Image
 
Image

GURMANSKI ŠAMPINJONI: Izuzetno UKUSNO i ZDRAVO jelo koje se BRZO sprema! Pored ovakvog ručka neće vam trebati MESO (RECEPT)



Specifičnog i prijatnog ukusa, šampinjoni se najčešće pripremaju u vreme posta. Mogu se jesti na bezbroj načina, ali gurmanskim šampinjonima zaista nema premca!

Naći ćete ih na pijaci i u svakoj većoj prodavnici, a kada kupujete najpopularnije pečurke kod nas uvek obratite pažnju da imaju sertifikat. To je znak da su uzgajani u registrovanim gazdinstvima, u kojima moraju da se primenjuju sve propisane mere proizvodnje.

Izuzetna su namirnica ne samo za one koji poste, već i za sve koji drže dijetu:

- 100 g šampinjona ima svega 22 kcal, a bogati su ugljenim hidratima (3,26 g), prirodnim šećerom (1.98 g), dijetalnim vlaknima (1 g), zdravim mastima (0,34 g), belančevinama (3,09 g).

Sadrže i vitamine B kompleksa, vitamine C i D, magnezijum, fosfor, gvožđe, kalijum, cink i selen.

U šampinjonima se nalaze i manogalaktani, fotokemikalije koje, uz selen, pozitivno utiču na rad imunog sistema.

RECEPT ZA GURMANSKE ŠAMPINJONE

Sastojci:

- 400 g šampinjona

- 1 velika glavica crnog luka

- 1 praziluk

- 2 čena belog luka

- 1 šaka lista peršuna

- ulje

- so, biber

Priprema:

1. Očistite i iseckajte sitno crni i beli luk, praziluk isecite na kolutove ili tanke štapiće. Šampinjone dobro prebrišite (ne treba da ih perete) i presecite ako su suviše krupni.

2. U dubljem tiganju, na zagrejanom ulju izdinstajte pripremljeni crni luk. Pazite da ne izgori, treba samo da dobije staklast izgled. 3. Kada se crni luk izdinsta, dodajte beli luk i nastavite sa dinstanjem još minut ili dva, uz neprestano mešanje.

4. Pošto beli luk dobro pusti miris, sipajte u tiganj šampinjone i praziluk, sve dobro promešajte i dinstajte na umerenoj temperaturi dok šampinjoni ne puste svoju vodicu.

5. Kada skinete tiganj sa šporeta, posolite i pobiberite prema ukusu i odmah poslužite jelo, dok je toplo. Ukrasite ga naseckanim listovima svežeg peršuna.


Prijatelji sajta


Tags

POVEZANE VESTI