Image
 
Image

I najviši i najniži čovek na svetu i jedna od najotrovnijih životinja na planeti na jednom mestu – u Sikolu kod Negotina



Motorna testera, sekira, keser, lepak, boje i pogodno drvo u kome prepoznaje obrise budućeg eksponata jedinstvenog ZOO vrta u Srbiji – to je sve što je potrebno Milošu Jovanoviću iz Sikola kod Negotina.

Ovaj samouki umetnik svojim je rukama izradio preko stotinu životinja u prirodnoj veličini, a njegov ZOO vrt sve češće i sve više obilaze turisti. Najpre se drvetom bavio praveći za svoje potrebe stolice, stolove, drvena stepeništa, a onda je otkrio da mu “od ruke ide” i izrada skulptura. Napravio je prvo muškarca nalik sebi, pa jelena i tako redom do više od stotinu figura koliko ih je sada u Drvenom ZOO vrtu u selu Sikole kod Negotina. Svaki od eksponata svojeručno je napravio Miloš Jovanović, penzioner.

– Ideja je došla sasvim slučajno. Prvo sam napravio figuru čoveka koji stoji, a od životinja je to bio jelen. I kada sam video da to mogu onda sam radio jednu za drugom – objašnjava Jovanović, prisećajući se da je sve počelo pre nekih osam godina. Od tada do danas napravio je od drveta preko stotinu figura i životinja u prirodnoj veličini.

– Žirafu sam najduže pravio jer je ona najveća, visoka je između 3,5 i četiri metra i bila je najzahtevnija. Mada su na neki način i ostale životinje bile zahtvene njihova izrada, ali mi je za žirafu bilo potrebno nekih mesec dana rada.

Drveni ZOO vrt/ Foto: J. B. K.

 

Žirafa, jelen, slon, magarac, petao sa kokoškama, pande, konj, zebra tek su deo zanimljivog životinjskog carstva u drvetu Miloša Jovanovića. Ovaj samouki umetnik u zavisnosti od inspiracije izrađuje i ljudske figure. – Osim životinja uradio sam Čučuk Stanu, ženu Hajduk Veljka koja je rodom iz Sikola. Ona nema nigde spomenik, a ovde stoji pored topa Hajduk Veljka koji je isti kao što je u Muzeju u Negotinu – priča Miloš Jovanović.

Tokom šetnje kroz Drveni ZOO vrt srešćete i najvišeg i najnižeg čoveka na svetu, koji kao i figure životinja izazivaju podjednaku pažnju posetilaca jer se veoma verne originalima. – Napravio sam i njavišeg čoveka na svetu, Roberta Vodlua koji je bio visok 2,72 m i težak 200 kg, a kada sam napravio najvišeg, izradio sami najnižeg čoveka na svetu, bio je to Čandra Bahadur Dangi visok 54,6 cm i težak 12 kg. Čandra je poživeo 75 godina, a Vodlou svega 22 – priča Miloš Jovanović, koji je letos napravio morsku osu, jednu od najotrovnijih životinja na planeti koja može da usmrti čak 60 ljudi, a planira da sledeći eksponat bude lenjivac.

Drveni ZOO vrt/ Foto: J. B. K.

Figure ne izrađuje radi prodaje, mada je neke eksponate prodao što mu je omogućilo, kako kaže “da bude na nuli” i pokrije troškove koje je imao oko izrade figura. Drveni ZOO vrt u Sikolu sve češće obilaze turisti iz zemlje i inostranstva, ulaznice se ne naplaćuju, a svako ko to poželi može koliko hoće da ostavi u označenoj kutiji, kao prilog za nove eksponate koje će Miloš Jovanović izraditi jer je kako kaže “došlo vreme da radim ono što volim, a ne ono što moram”.


Prijatelji sajta


Tags

POVEZANE VESTI