Image
 
Image

FRANCUSKA OVAKVOG STUDENTA NE PAMTI! Naša Anđela najbolja, zovu je genijem! Za godinu dala po dve na dva fakultetaNjeni 1999. izbegli iz Peći, jedva krpili kraj s krajem, otac na istoku Francuske radio ponešto sitno, tek da ih prehrani „Preko trnja do zvezda“ latinska je poslovica koja može da opiše život porodice Lazarević.

Prošli su mnogo toga u životu da bi se danas Francuska „poklonila“ Anđeli odajući joj veliko priznanje. Njeni rezultati pokazuju da je pravi genije a njeni profesori govore da Francuska ne pamti ovakvog studenta. Porodica Lazarević živi u Mecu, na istoku Francuske a ovo je njihova priča. Dragana i Bogdan su iz Peći sa Kosova i Metohije.

 

Posle povlačenja srpske vojske i policije u junu 1999. godine, oni su napustili Kosovo i Metohiju. Ostavili su svoj dom i krenuli u nepoznato. Put ih je odveo u Vrnjačku Banju gde su se doselili. Posle nekoliko godina dobili su ćerku Anđelu. Međutim, teška ekonomska situacija tih godina u Srbiji, Lazarevićeve je naterala da se još jednom sele, objavio je sajt Svi Srbi u Parizu, koji okuplja naše ljude koji tamo žive i rade.

 

Odlučili su da probaju „preko“ i 2010. godine dolaze u grad Mec, na istoku Francuske, gde pokušavaju da se snađu. U početku Lazarevićima je bilo veoma teško. Bez poznavanja jezika i bez boravišne dozvole, Bogdan, kao glava porodice, nalazio je sitne poslove kako bi prehranio porodicu. Ova vredna i poštena porodica regulisala je svoj status u Francuskoj 2017. godine a Anđela je u međuvremenu dobila sestru Miu i brata Miloša.

 

Već od početka školovanja u Francuskoj Anđela je pokazivala veliko znanje i uz marljiv rad postizala je fantastične rezultate. Dobijala je razne pohvale i priznanja tokom svog osnovnog školovanja a onda je došao trenutak da upiše fakultet i da odluči koje će zanimnje odabrati. Izbor je pao na studije medicine. Anđela je u prethodnoj godini postigla takve rezultate na fakultetu da joj se klanja cela Francuska. Naime za samo jednu godinu, dala je po dve godine i to na dva fakulteta. Na Medicinskom fakultetu i na fakultetu fizike i hemije sa maksimalnim ocenama. Njeni profesori na oba fakulteta ne štede reči hvale. Govore da odavno nisu videli tako nekog genijalca.

 

Anđela je na fakultetu u Nansiju od 1.470 studenata izabrana za najboljeg studenta a nakon toga joj je isto priznanje dobila i na nacionalnom nivou u svojoj branši. A znajući da Francuzi ne prepuštaju ništa slučaju, ponudili su joj već od 2024. godine specijalizaciju kao natprosečnom studentu. Međutim dobar glas, daleko se čuje pa je i Švajcarska poslala ponudu da stipendira u potpunosti Anđelu i plati joj kompletnu specijalizaciju takođe pod naznakom „natprosečnog studenta“. I zaista, Anđela je natprosečni student. Anđela je od skora dobila francusko državljanstvo ali ne zaboravlja odakle potiče i dolazi.

 

Ona je rekla za sajt da „srpski duh mi svakodnevno pomaže da budem prvenstveno bolji čovek i da na najbolji način predstavljam naš narod“. Do septembra Anđela nema nikakvih obaveza na fakultetu a onda kreće u novu školsku godinu nadajući se još boljim rezultatima. Ona je poslala poruku svim našim mladim ljudima koji žive van Srbije: Iskreno, ja sam jako vezana za Srbiju i želim da poručim našim mladim generacijama koje žive ovde da se samo bore i da na sve načine pokažu našu inteligenciju. Ne sme i ne može nijedna prepreka da zaustavi uspeh naše dece koja su jako inteligentna i borbena za život gde god se nalaze.


Prijatelji sajta


Tags

POVEZANE VESTI