Image
 
Image

Razne su amajlije koje ljudi nose sa sobom verujuću da im donose sreću i štite od uroka. Međutim, slika koja stiže sa jednog parkinga u Čačku ostavila je u čudu i one najsujevernije.



POBEDNIK U ZAŠTITI OD UROKA! Čačani u neverici posmatraju šta ima na retrovizor

Po svemu sudeći, ovaj vozač sa prijepoljskim tablicama, ništa ne prepušta slučaju i duboko vreuje u moć belog luka za koji se veruje da štiti od loših sila, pa je na svoj retrovizor umesto mirišljave jelkice okačio čitav venac.

- Zastali smo pored automobila da vidimo da li nam se pričinjava. Čovek koji je umesto nekog priveska za svoj automobil stavio luk. Ili mu bolje miriše ili ima velikih problema sa urocima. Ovakvu amajliju još uvek nisam video, prosto ne verujem da nije mogao drugo mesto u autu naći pa je okačio baš oko retrovizora - kazali su sugrađani za RINU koji su sa nevericom gledali nesvakidašnji prizor.

I dok su mišljenja Čačana u gradu na Moravi podeljena, oni koji ne veruju u neprijatelja poput uroka, u šali kažu da je moguće da je ovak beo i kvalitetan luk mogao kupiti samo na čačankoj zelenoj pijaci, pa je zbof svog kvaliteta zazuzeo mesto odmah uz vozača.

Inače u verovanjima kod Srba, beli luk među ostalim biljkama ima počasno mesto. Na beli luk ne sme nikakva nečista sila, pa je korišćen u ishrani i nošen kao amajlija. Jedini uslov za beli luk je da se ne ljušti noktima. Od mirisa belog luka, veruje se, beže čak i zmije.


Prijatelji sajta


Tags

POVEZANE VESTI