Image
 
Image

ŠVAJCARCI GLASALI ZA 13. PENZIJU Istorijski korak u jednoj od najskupljih zemalja na svetuŠvajcarci, koji se suočavaju sa starenjem i sve većim troškovima života, glasali su danas za 13. penziju, što neki smatraju "istorijskim korakom", ali su građani na još jednom danas održanom glasanju odbili podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

Predlog za 13. penziju dobio je 58,2 odsto glasova u zemlji, prema privremenim rezultatima glasnja, koji pokazuju da je taj predlog osvojio većinu glasova u više od polovine od 26 švajcarskih kantona, što je uslov za usvajanje.

S druge strane, predlog o postepenom podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 66 godina izgleda da nije prošao. Prema ranijim anketama, pošto nisu još saopšteni rezultati glasanja, samo 35 odsto se založe za pomeranje starosne granice, dok je 63 odsto protiv.

 

Prema anketama, većina birača je bila za prvu inicijativu, a to je predlog sindikata pod nazivom "Bolji život u penziji" koji predviđa isplatu 13. penzije, kao što je to slučaj za mnoge zaposlene u Švajcarskoj koji dobijaju 13. platu.

Mesečne švajcarske penzije socijalnog osiguranja su ograničene na 2.450 švajcarskih franaka (2.570 evra) za jednu osobu i 3.675 franaka za bračni par.

Švajcarska se inače svrstava među najskuplje zemlje na svetu. U gradu kirija za trosoban stan iznosi najmanje 3.000 franaka (3.150 evra),a kafa košta više od pet franaka.

Ova inicijativa ima presedan u Evropi. Susedni Lihtenštajn, još jedna skupa zemlja koja koristi švajcarski franak, uvela je sličan sistem pre nekoliko godina.

"U Švajcarskoj kao i svuda postoji kriza kupovne moći. Životni standard penzionera opada", rekao je predsednik Saveza švajcarskih sindikata Pjer-Iv Majar.

Levičarske stranke podržavaju inicijativu, ali joj se žestoko protive desničarske i centrističke partije. Tome se protive i vlada i parlament.

Vlada je saopštila da će predloženo povećanje koštati više od četiri milijarde švajcarskih franaka godišnje. Upozoreno je da će to zahtevati povećanje poreza i da bi moglo da ugrozi finansijsku stabilnost sistema socijalnog osiguranja.


Prijatelji sajta


Tags

POVEZANE VESTI